Waalwijkse Biomassa Demonstratie
Agenda

Waalwijkse Biomassa Demonstratie

Projecttitel: Waalwijkse Biomassa Demonstratie
Projectnummer: TEBG113001
Penvoerder: HoSt

 

Het produceren van groen gas uit afvalstoffen kent een rooskleurige toekomst. Zowel de overheid, die haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid wenst te behalen, als de marktpartijen, die haar energieverbruik via deze route wil vergroenen.

Deze route is voor de toekomst echter alleen houdbaar, als de productie van groen gas betaalbaar wordt en blijft. Methoden hiervoor zijn:

  • Verlaging van de inputkosten, o.a. door de inzet van moeilijke biomassa brandstoffen in vergistingsinstallaties met een aantrekkelijke verhouding tussen inkoopprijs en biogasopbrengst;
    Verhoging van de biogasopbrengst van materialen, door thermische, chemische of enzymatische behandeling van de biomassa-input;
  • Verlaging van de outputkosten, o.a. door het verlagen van de afzetkosten van het digestaat of het produceren van nuttige mineralen.

HoSt Wabico is onderdeel van het HoSt-concern, opgericht voor de productie van groen gas uit industriële afvalproducten, zonder de toevoeging van mest. Dit type vergisting is binnen de SDE-regeling ook wel bekend als ‘allesvergisting’. Dit type installatie biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van biomassa-inputproducten voor de vergistingsinstallatie, die aantrekkelijker geprijsd zijn dan de producten vanuit de positieve lijst (zoals bekend van de co-vergistingsinstallatie).
Het probleem is dat het digestaat van dit type installaties geen landbouwkundige status heeft, in tegenstelling tot de typering van het digestaat van co-vergistingsinstallaties. Dit resulteert in een situatie, waarin de kosten voor de afzet van het digestaat zeer sterk oplopen. Het is namelijk nog steeds afval! Aangezien de hoeveelheid digestaat nagenoeg gelijk is aan de input, maken deze afzetkosten een zeer negatieve impact op de productiekosten van groen gas.
Het doel van dit project is het demonstreren van de Demontechniek met Anammox-bacterie om dunne fractie van het digestaat van industriele vergistingsinstallatie te zuiveren tot een loosbaar water. Deze techniek dient betrouwbaar en tegen lage kosten het aanwezige ammonium (stikstof) uit de dunne fractie te verwijderen.
Dit project wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen Grontmij Nederland bv en HoSt. Grontmij als exclusieve licentiehouder voor het Demon proces in Nederland, en daarmee de enige technologie leverancier van het Demon- proces  in Nederland met de ervaring van de toepassing  van deze techniek op drie rioolwaterzuiveringen. Inmiddels zijn in Nederland in de communale afvalwater sector meerdere van deze installaties in aanbouw.