Vergisting 2.0
Agenda

Vergisting 2.0

Projecttitel: Vergisting 2.0
Projectnummer: TEBG113008
Penvoerder: Bioclear

 

Binnen dit project wordt een economisch haalbaar gecombineerd proces ontwikkeld voor de voorbehandeling van lignocellulosehoudende biomassa voor biogasproductie m.b.v. TNO Superheated Steam technologie (SHS) en enzymtechnologie van Bioclear en Ekwadraat.

Hiermee moet het mogelijk zijn om met dezelfde hoeveelheid biomassa in dezelfde vergister in dezelfde tijd tweemaal zoveel biogas te produceren tegen lagere productiekosten.
Lignocellulosehoudende biomassa is een stevig complex van cellulose, hemicellulose en lignine dat nauwelijks vergistbaar is wegens de slechte toegankelijkheid van cellulose en hemicellulose. Gras, stro, plantenstengels, hout en mestvezels bestaan hoofdzakelijk uit dit lignocellulose. Door dergelijke biomassa voor te behandelen met een gecombineerde technologie van ontsluiting en enzymen wordt dit toegankelijker voor vergisting, en vindt 80% conversie van polysacchariden naar monosacchariden plaats, waardoor de biogasopbrengst per ton biomassa verdubbelt en de productiekosten met 15 cent per m3 groen gas vermindert.