Empyro
Agenda

Empyro

Projecttitel: Empyro
Projectnummer: TKIBE01002
Penvoerder: BTG

 

Empyro bouwt een demonstratiefabriek waarin moeilijk hanteerbare cellulosehoudende biomassa door middel van flash-pyrolyse wordt omgezet in biobrandstof. Pyrolyse-olie kan als duurzaam alternatief onder meer worden ingezet voor de efficiënte productie van elektriciteit en hoogwaardige stoom.

Bij voldoende beschikbaarheid van pyrolyse olie komen diverse toepassingen, zoals verbranding in stoomketels, gasturbines, dieselmotoren en raffinage tot hoogwaardige chemicaliën en transportbrandstoffen, commercieel binnen handbereik.

Aanleiding: pyrolyse olie als vervanging fossiele brandstoffen
Er is veel belangstelling voor het gebruik van biomassa als hernieuwbare energiebron. Biomassa is uniek omdat het de enige hernieuwbare energiebron is die, net als fossiele brandstoffen, koolstof bevat. Dit betekent dat biomassa fossiele brandstoffen kan vervangen in de productie van chemicaliën en transportbrandstoffen. Overheden zijn steeds meer bewust van het stimuleren van de rol van biomassa in de transitie naar een biobased economy. Pyrolyse van de tweede generatie biomassa speelt hierin een cruciale rol. De pyrolyse olie kan ingezet worden voor:

  • De vervanging van aardgas in stadsverwarmingsnetten;
  • Toepassing op een gasturbine voor de efficiënte productie van elektriciteit en hoogwaardige stoom.
  • De vervanging van vloeibare fossiele brandstoffen als stookolie of diesel en biobrandstoffen zoals palmolie;

Winst: Empyro-fabriek grootste van Europa
De Empyro demonstratie-installatie wordt één van de pronkstukken van de bio-based economie in Nederland. De bouw van de installatie en de productie van belangrijke componenten voor volgende installaties voor de export creëert waarschijnlijk meer dan 200 banen in de komende jaren. Als de industrie rond pyrolyse-olie groeit, zal de impact op de werkgelegenheid veel hoger zijn.