Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hoe ontwikkel je een campus en wat komt daarbij kijken?

11 mei - 12 mei

Innovatie wordt steeds belangrijker voor regionale economische groei. En het stimuleren van innovatie in je regio kun je organiseren. Campussen en andere innovatieve werklocaties zijn plekken waar kennis, kunde en kapitaal samenkomen, met belangrijke spin-off naar de regionale arbeidsmarkt en economie. Het is dan ook niet gek dat bijna elke gemeente of regio in Nederland zijn eigen innovatie hotspot wil hebben. Dat hoeft écht niet altijd een universitaire campus te zijn. Kennis en ondernemerschap zit immers overal!

 

Tweedaagse studiereis

Na een succesvolle editie in 2020, organiseren Vakblad BT en TwynstraGudde op woensdag 11 en donderdag 12 mei daarom een nieuwe tweedaagse ‘studiereis innovatieve werklocaties en campussen’, die voert langs voert het Arnhemse Industriepark Kleefsewaard (IPKW), een tot broedplaats getransformeerd fabrieksterrein van AkzoNobel met een focus op duurzame energie, ZWINC., een aan de Windesheim-hogeschool verbonden incubator voor innovatieve startups in Zwolle, Campus Groningen dat met de Healthy Ageing Campus op het terrein van het UMCG en de Zernike Campus niet alleen een magneet is voor studenten, maar tevens 230 innovatieve bedrijven herbergt en fungeert als innovatiemotor van Noord-Nederland, en de WaterCampus Leeuwarden, een aan het Wetsus-netwerk verbonden internationaal watertechnologie-onderzoek- en innovatie-ecosysteem waar oplossingen worden ontwikkeld voor de wereldwijde waterproblematiek, en tevens belangrijke regionaal-economische spin-off plaatsvindt en nieuw talent gekweekt wordt voor de krappe regionale arbeidsmarkt. Tijdens de reis, die onder inhoudelijke leiding staat van campus-expert Gregor Heemskerk (partner Twynstra Gudde), onderzoeken we wat de leassons learned zijn van de bovengenoemde innovatie hotspots.

Centrale vraag deze editie is: hoe ontwikkel je een campus en wat komt daarbij kijken?

 

Op de campussen werken triple helix-partners samen: het draait om kennisuitwisseling tussen bedrijven en onderwijsinstellingen, vaak gefaciliteerd door de overheid. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de campusorganisatie.

 

Wat doet zo’n campusorganisatie nu precies? En hoe wordt de campusorganisatie gefinancierd?

 

Aandachtspunt is dat de zeggenschap tussen onderwijs en bedrijven in evenwicht moet zijn, want als bedrijven teveel invloed krijgen, bestaat het risico dat het korte termijn-belang gaat prevaleren. Maar als de onderwijsorganisaties teveel invloed krijgt, dan is het risico dat er te weinig wordt doorgepakt.

 

Hoe zijn de vier hotspots met die spanning omgegaan?

 

Het bouwen van een campus vergt een lange adem. Het gaat dus om de kunst om communities te vormen en te onderhouden, om bedrijven te trekken en om netwerken en ecosystemen te bouwen.

 

Welke instrumenten kunnen hiervoor worden ingezet? Hebben Arnhem, Zwolle, Groningen en Leeuwarden dezelfde handelingsrepertoire, of handelen zij toch weer net anders?

 

Informatie & Aanmelden

Gegevens

Begin:
11 mei
Einde:
12 mei