Alder Fuels kiest voor BTG Bioliquids-technologie

Alder Fuels heeft BTG Bioliquids geselecteerd om deel uit te maken van de eerste Alder Greencrude (AGC) verwerkingsfaciliteit in de VS – die 1 miljard gallons duurzame vliegtuigbrandstof produceert. De eerste stap in het brandstofproductieproces is de omzetting van duurzame biomassaresiduen in snelle pyrolyse bio-olie. Als een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van snelle pyrolysetechnologie ontwikkelt BTG Bioliquids productie-installaties via hun engineering-, inkoop- en bouwpartner TechnipEnergies. Deze fabrieken zijn bedoeld om non-food, diverse en duurzame biomassabronnen om te zetten in snelle pyrolyse-bio-olie die kan helpen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verdringen. Het gepatenteerde proces van Alder verwerkt op unieke wijze pyrolyse-olie naar AGC die vervolgens kan worden omgezet in drop-in ready SAF en chemicaliën met behulp van bestaande bio- en aardolieraffinaderij-infrastructuur.

Ontwikkeld in nauwe samenwerking met het National Renewable Energy Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie, kan AGC broeikasgasreducties van meer dan 80% bereiken in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof. Honeywell UOP, een van ’s werelds toonaangevende technologieleveranciers voor de wereldwijde raffinage-industrie, is strategisch een partnerschap aangegaan met Alder Fuels om mechanisch ontwerp en commercialisering te vergemakkelijken en hun eigen proces te garanderen. Bryan Sherbacow, president en CEO van Alder Fuels, zei: “De beginfase van het AGC-proces is technologieneutraal, waardoor we een reeks providers kunnen nastreven om onze missie te bevorderen. De technologie van BTG Bioliquids is voor deze fase gekozen voor de baanbrekende locatie voor de productie van Alder Greencrude, die zich in het zuidoosten van de VS zal bevinden. BTG Bioliquids en onze bestaande strategische samenwerking met Honeywell UOP spelen een essentiële de-risking rol, die een snelle en wereldwijde commerciële schaal mogelijk maakt.”

Gerhard Muggen, managing director van BTG Bioliquids, voegde hieraan toe: “BTG Bioliquids is er trots op dat Alder Fuels onze eigen technologie heeft gekozen, waardoor ze de toonaangevende leverancier van SAF ter wereld kunnen worden. We zijn ervan overtuigd dat onze snelle pyrolysetechnologie Alder Fuels zal ondersteunen bij het bereiken van hun ambitieuze bedrijfsdoelstellingen en kijken uit naar een vruchtbare samenwerking.” De planning is om in 2024 te beginnen met volledige commerciële productie.