Groei van de Europese Biobased Industrie

Het rapport “European Bioeconomy in Figures 2008 – 2019” is nu beschikbaar op de BIC-website. Deze jaarlijkse update van het rapport   van het  Nova-Instituut (in opdracht van  BIC) over de biobased industrieën in Europa  laat zien dat, ondanks belangrijke wijzigingen in  de  beoordeling  van dit jaar als gevolg van  de Brexit, de biobased industrieën blijven  groeien. De totale bijdrage van de biobased industrie aan de bio-economie van de EU bedroeg in 2019 meer dan 814 miljard EUR,  volgens de  meest recente beschikbare gegevens in Eurostat.  Dit is een stijging van 34 miljard EUR (+4%) ten opzichte van  2018, ondanks het  feit dat het VK uit de scope is gehaald. Uit een analyse van de   Eurostat-gegevens  van 2019  blijkt dat de omzet van de gehele bio-economie (inclusief voedingsmiddelen  en dranken en de primaire sectoren van land- en bosbouw)  iets  meer dan 2,4 bedraagt. biljoen EUR in de EU-27.

Hoewel het VK  niet langer in  de laatste cijfers is opgenomen, bleef de  omzet  van de EU op het gebied  van bio-economie stabiel, wat heeft geresulteerd in een stijging van ongeveer 25% sinds 2008 (de vroegste  datapunt waarmee rekening wordt gehouden in deze jaarlijks bijgewerkte reeks rapporten van het Nova-Instituut).

Alleen al  de cijfers voor 2019 voor  de biobased chemische industrie (inclusief kunststoffen) laten een omzet zien van ongeveer 48 miljard EUR (exclusief HET VK), wat een  daling  laat zien ten opzichte van de 54 miljard EUR ( inclusief UK). Ook het respectievelijke biobased aandeel  is aangepast, wat resulteert in een hoger aandeel, van 13,4% in 2018 naar ongeveer 13,8% in 2019.

Naast het biobased aandeel voor productiewaarde  in de chemische sector en voor het eerst ooit,  bevat het  rapport van dit jaar ook het  biobased aandeel  van de  chemische sector voor productievolume. Volgens onze analyse bedraagt het biobased aandeel van het productievolume van het organische deel van de chemische sector  9% in 2019, een stijging van 6,8% in 2008. Deze cijfers tonen aan dat het vaak gecommuniceerde aandeel van 10% organische koolstof in de chemische sector een redelijke schatting is.  Ook  is  het  biobased koolstofaandeel in de chemische sector hoger dan doorgaans door  de petrochemische industrie  wordt gerapporteerd.  

Het eerste rapport in deze reeks werd  voor het eerst gepubliceerd in 2016 en toonde voor het eerst de macro-economische effecten van  de bio-economie, zoals omzet en werkgelegenheid.

Voor meer informatie is het volledige rapport  hier beschikbaar.