IEA-Bioenergy publiceert rapport over verwaarding van bio-afval in de VS

Gedecentraliseerde oplossingen voor grondstoffen- en energieterugwinning uit afvalstromen zijn een cruciaal aspect van de circulaire economie. Voor belangrijke fracties van organisch afval zoals voedselafval, stedelijk slib, vetten, oliën en vetten, onder andere, zijn ze sterk gecorreleerd met de omvang van de bevolking. Als zodanig zijn ze een gedistribueerde bron en kunnen ze vaak in verschillende hoeveelheden beschikbaar zijn. Er zijn processen en technologische oplossingen nodig die kunnen worden geschaald naar de beschikbare bron en ook producten van waarde kunnen leveren aan lokale markten.

Anaerobe vergisting wordt vaak beoefend om energie terug te winnen uit enkele en gemengde afvalstromen. Het wordt al vele decennia gedemonstreerd als een industrieel robuuste technologie. Bestaande anaerobe vergistingstechnologieën zijn echter kapitaalintensief en produceren een product met een relatief lage energiewaarde in biogas. RNG / hernieuwbaar aardgas (RNG) – soms biomethaan genoemd – is het product van biogasopwerking: koolstofdioxide (CO2) en andere onzuiverheden (waterstofsulfide, water, siloxanen, enz.) worden verwijderd, waardoor het energetisch gelijkwaardig is aan fossiel aardgas en compatibel is met bestaande aardgasmotoren en infrastructuur.

De inzet van hernieuwbaar aardgas in de Verenigde Staten is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Eind maart 2020 waren er 119 operationele projecten en nog eens 88 in aanbouw. Het opwaarderen van hernieuwbaar aardgas is een volwassen technologie die biogas verwerkt tot zeer zuiver methaan.

Lees hier verder in het recent verschenen rapport.