Meer biomassa en minder negatieve milieu-impact

Met een nieuwe manier om landgebruik te modelleren, laat onderzoek zien hoe veranderingen in landgebruik in combinatie met multifunctionele productiesystemen de landbouw kunnen helpen meer biomassa te leveren en tegelijkertijd milieuproblemen te verminderen.

“Landbouw creëert tegenwoordig naast de voedselvoorziening veel waarden, maar kan ook een negatieve impact hebben op het milieu, bijvoorbeeld doordat stikstof uit mest in nabijgelegen drinkwater lekt”, zegt Göran Berndes, expert op het gebied van landgebruik.

“Onze analyses tonen aan dat milieuproblemen met betrekking tot stikstoflekkage naar oppervlaktewater en winderosie aanzienlijk kunnen worden verminderd door een strategische integratie van multifunctionele landbouwsystemen in landbouwlandschappen die momenteel worden gedomineerd door eenjarige gewassen”, zegt Oskar Englund, universitair hoofddocent aan de Mid Sweden University en een van de projectdeelnemers.

Lees meer over het project
De milieueffecten van biomassaproductie beperken door meer biomassa te produceren.

Toegevoegde waarde van multifunctionele productiesystemen

De toegenomen vraag naar biobrandstoffen en biobased materialen verhoogt de druk op de landbouw om biomassa te produceren. Intensiever landgebruik kan leiden tot meer voorkomende negatieve effecten zoals erosie, stikstoflekkage, verlies van koolstof in de bodem en overstromingen.

Het probleem kan worden verlicht met behulp van multifunctionele productiesystemen, wat betekent dat meerjarige gewassen worden geteeld op een manier en plaats die de negatieve milieueffecten van intensieve landbouw in het landschap tegengaat. Deze systemen bieden de samenleving dubbele voordelen: meer biomassa en minder milieuproblemen. Ze kunnen ook zorgen voor regulerende ecosysteemdiensten, zoals bestuiving en bescherming tegen natuurrampen zoals droogte en overstromingen.

“Er zijn veel verschillende manieren om de milieu-impact te verminderen en de oplossingen die we in dit project hebben onderzocht, zijn het onderwerp geweest van verschillende eerdere studies, ook binnen onze eigen onderzoeksgroep. Dergelijke studies worden vaak op vrij kleine schaal gedaan, maar hier hebben we een grotere aanpak gekozen en onderzocht hoe multifunctionele teeltsystemen in Zweden en Europa kunnen worden geïntroduceerd om de negatieve effecten van de huidige landbouw te verminderen – en tegelijkertijd biobrandstoffen en andere biobased producten te produceren “, zegt Göran Berndes, professor bij Chalmers. Hij is de projectleider in een onderzoek, dat onderzoekers van Chalmers, Lund University en Mid Sweden University omvat. Samen hebben ze een nieuwe manier ontwikkeld om landgebruikssystemen te modelleren.

De ruimtelijke modellen zijn gebaseerd op gegevens met een hoge resolutie en zijn toegepast op 81.000 individuele landschappen in de EU en het VK. Op deze manier is het mogelijk om individuele landschappen te identificeren waar multifunctionele systemen bijzonder voordelig kunnen zijn, terwijl het tegelijkertijd mogelijk is om de effecten van implementatie op Europees niveau te bestuderen.

Meer informatie.