The Growing Pavilion in Mycelium Parc op de Floriade 2022

Laat je inspireren door de schoonheid en slimme toepassingen van bouwen met natuurlijke bouwmaterialen – biobased bouwen. Bij dit unieke paviljoen zie je hoe een groot aantal biobased materialen, zoals hout, hennep, mycelium en katoen, gebruikt kunnen worden om een bijzonder bouwwerk te vormen.

Wortels als natuurlijke binder

Mycelium zijn de wortels van de paddenstoel die onder de grond prachtige netwerken maken. Als je verpulverde hennep, vlas of een ander gewas met sterke natuurlijke vezels mengt met een beetje paddenstoel dan krijg je binnen een paar weken tijd deze mooie, stevige, erg lichte, brandvertragende, waterafstotende, akoestische panelen. Deze kan je binnen toepassen, of als isolatie tussen je muren, maar dus ook – met een juiste natuurlijke coating – als gevelpanelen buiten zoals bij The Growing Pavilion. En nee, de paddenstoel groeit niet meer door. De groei is door het drogen gestopt en kan geen sporen meer afgeven.

Duurzame alternatieven

Het paviljoen is opgebouwd uit vijf geteelde kerngrondstoffen: hout, mycelium, bulrush (kattenstaart), katoen en reststromen uit de landbouwsector. Door elk materiaal zo veel mogelijk in zijn pure vorm te tonen, heeft het paviljoen een heel bijzonder uiterlijk, met een unieke textuur en kleur. Ontdek hier slimme oplossingen om het gebruik van fossiele hulpbronnen en het vernietigende effect daarvan op de klimaatverandering terug te dringen. Laat je verbeelding prikkelen om een ommekeer teweeg te brengen met biobased denken, handelen én bouwen.

Meer informatie:

https://floriade.com/nl/op-de-expo/nationale-paviljoens/mycelium-parc/

https://thegrowingpavilion.com/