IEA Bioenergy publiceert landen rapport over Denemarken

IEA Bioenergy is een organisatie die in 1978 is opgericht door het Internationaal Energie Agentschap (IEA) met als doel de samenwerking en informatie-uitwisseling te verbeteren tussen landen die nationale programma’s hebben op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en inzet op het gebied van bio-energie. In dat kader publiceert het IEA Bioenergy rapportages over de inzet van specifieke landen op dit gebied. Lees hier verder hoe Denemarken met behulp van de inzet van wind en bioenergie het gebruik van fossiele brandstoffen sterk weet te reduceren.

Download hier het rapport en lees verder.

Hoogtepunten

• Hernieuwbare energiebronnen  vormen 36% van de  totale  energievoorziening  van Denemarken   in 2019.  Bio-energie  speelt  een  belangrijke rol en vertegenwoordigt  driekwart  van de hernieuwbare  energievoorziening.

• De belangrijkste  toepassing  van bio-energie  is in hernieuwbare  warmte,  zowel   in directe verwarming   en in stadsverwarming   (die  in Denemarken sterk  ontwikkeld  is). Er  was een duidelijke  en consistente trend om  fossiele  brandstoffen te   vervangen  door  biomassa  in stadsverwarmingsinstallaties; meer dan  60% van de stadsverwarming   wordt nu  geproduceerd  uit  biomassa.

• Stro   speelt  een belangrijke rol, maar ook  geïmporteerde  houtachtige  biomassa  (chips, pellets) en afvalfracties.

• De Deense    elektriciteitsproductie   heeft grote stappen gezet in de richting van hernieuwbare   energie, met  het  aandeel van  fossiele  brandstoffen  dalen  van  66% in 2010 naar  20% in 2019. Grote groei  was in windenergie, die  nu  meer dan  de helft van de Deense  elektriciteitsproductie   vertegenwoordigt. Het aandeel van bio-elektriciteit  is ook  relevant met  20%, dat voornamelijk  wordt   geproduceerd  in WKK’s.

• Diesel is de  dominante transportbrandstof  in Denemarken en het  verbruik  ervan is in feite  nog steeds  toenemend. De rol  van biobrandstoffen  in het vervoer is relatief  stabiel  rond  5% in het  afgelopen decennium, met  een algemene  toepassing  van B7 als dieselbrandstof  (met  maximaal  7% biodiesel per  volume) en E5 als benzinebrandstof   (met  meer dan 7% biodiesel) tot  5   volumeprocent bio-ethanol ). 1 Terwijl  gegevens voor  2020   op nationaal niveau   beschikbaar beginnen  te  komen ,   is besloten  om  trends tot   2019 te  overwegen voor  goede  vergelijkbaarheid  en benchmarking tussen  de  verschillende IEA’s.  Bio-energie  lidstaten. Voorzichtigheid is  ook     geboden bij  het gebruik van  gegevens voor 2020 voor  het analyseren van  trends, aangezien deze gegevens worden vervormd  door  de  COVID19-pandemie.  Implementatie  van bio-energie  in Denemarken – 2021 update IEA Bioenergy: 10 2021 Country Reports  2

• Er is de  afgelopen tien jaar   een sterke toename  van biogas  geweest, dat  al  meer dan  15% van het totale gasverbruik  vertegenwoordigt.

• Denemarken heeft    een nationale  wettelijk  bindende   klimaatwet   geïmplementeerd om  tegen 2030 een broeikasgasreductie van 70% te bereiken en in 2050  klimaatneutraal  te zijn.         

Dit  rapport is opgesteld  op basis van  de  2021 IEA World Energy Balances  and Renewables  Information, gecombineerd  met  gegevens en informatie verstrekt  door  het  IEA Bioenergy  Executive Committee  en   taskleden1 . Er wordt ook  verwezen naar  de gegevens van FAOstat  en Eurostat en   naar gegevens uit  nationale  statistieken.  Alle  afzonderlijke    landenrapporten  werden   beoordeeld  door  de  nationale  afgevaardigden  van  het  uitvoerend comité  van het IEA Bioenergy, die  de inhoud   hebben goedgekeurd . Algemene achtergrondinformatie over de  aanpak en definities  is  te  vinden in het  centrale  inleidende  verslag voor  alle  landenverslagen.  Onder redactie  van: Luc Pelkmans, Technisch Coördinator  IEA Bio-energie  Bijdragen: Mikael Pedersen, Bodil  Harder (The Danish  Energy Agency);  Morten  Tony Hansen (Ea  Energy Analyses)