IEA Bioenergy is een organisatie die in 1978 is opgericht door het Internationaal Energie Agentschap (IEA) met als doel de samenwerking en informatie-uitwisseling te verbeteren tussen landen die nationale programma’s hebben op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en inzet op het gebied van bio-energie. In dat kader publiceert het IEA Bioenergy rapportages over de inzet van specifieke landen op dit gebied. Lees hier verder hoe Denemarken met behulp van de inzet van wind en bioenergie het gebruik van fossiele brandstoffen sterk weet te reduceren.
Download hier het rapport en lees verder.
• Hernieuwbare energiebronnen vormen 36% van de totale energievoorziening van Denemarken in 2019. Bio-energie speelt een belangrijke rol en vertegenwoordigt driekwart van de hernieuwbare energievoorziening.
• De belangrijkste toepassing van bio-energie is in hernieuwbare warmte, zowel in directe verwarming en in stadsverwarming (die in Denemarken sterk ontwikkeld is). Er was een duidelijke en consistente trend om fossiele brandstoffen te vervangen door biomassa in stadsverwarmingsinstallaties; meer dan 60% van de stadsverwarming wordt nu geproduceerd uit biomassa.
• Stro speelt een belangrijke rol, maar ook geïmporteerde houtachtige biomassa (chips, pellets) en afvalfracties.
• De Deense elektriciteitsproductie heeft grote stappen gezet in de richting van hernieuwbare energie, met het aandeel van fossiele brandstoffen dalen van 66% in 2010 naar 20% in 2019. Grote groei was in windenergie, die nu meer dan de helft van de Deense elektriciteitsproductie vertegenwoordigt. Het aandeel van bio-elektriciteit is ook relevant met 20%, dat voornamelijk wordt geproduceerd in WKK’s.
• Diesel is de dominante transportbrandstof in Denemarken en het verbruik ervan is in feite nog steeds toenemend. De rol van biobrandstoffen in het vervoer is relatief stabiel rond 5% in het afgelopen decennium, met een algemene toepassing van B7 als dieselbrandstof (met maximaal 7% biodiesel per volume) en E5 als benzinebrandstof (met meer dan 7% biodiesel) tot 5 volumeprocent bio-ethanol ). 1 Terwijl gegevens voor 2020 op nationaal niveau beschikbaar beginnen te komen , is besloten om trends tot 2019 te overwegen voor goede vergelijkbaarheid en benchmarking tussen de verschillende IEA’s. Bio-energie lidstaten. Voorzichtigheid is ook geboden bij het gebruik van gegevens voor 2020 voor het analyseren van trends, aangezien deze gegevens worden vervormd door de COVID19-pandemie. Implementatie van bio-energie in Denemarken – 2021 update IEA Bioenergy: 10 2021 Country Reports 2
• Er is de afgelopen tien jaar een sterke toename van biogas geweest, dat al meer dan 15% van het totale gasverbruik vertegenwoordigt.
• Denemarken heeft een nationale wettelijk bindende klimaatwet geïmplementeerd om tegen 2030 een broeikasgasreductie van 70% te bereiken en in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Dit rapport is opgesteld op basis van de 2021 IEA World Energy Balances and Renewables Information, gecombineerd met gegevens en informatie verstrekt door het IEA Bioenergy Executive Committee en taskleden1 . Er wordt ook verwezen naar de gegevens van FAOstat en Eurostat en naar gegevens uit nationale statistieken. Alle afzonderlijke landenrapporten werden beoordeeld door de nationale afgevaardigden van het uitvoerend comité van het IEA Bioenergy, die de inhoud hebben goedgekeurd . Algemene achtergrondinformatie over de aanpak en definities is te vinden in het centrale inleidende verslag voor alle landenverslagen. Onder redactie van: Luc Pelkmans, Technisch Coördinator IEA Bio-energie Bijdragen: Mikael Pedersen, Bodil Harder (The Danish Energy Agency); Morten Tony Hansen (Ea Energy Analyses)