Nieuws
Agenda

Winnaar Natural Fibertastic Award 2021

Martens Keramiek uit Dinteloord/Oosterhout heeft de Natural Fibertastic Award 2021 gewonnen met Kerloc: keramiek van versteend hout. Daarmee wordt een biobased en 100% circulaire gevelbekleding gemaakt.

Kerloc is volledig gebaseerd op restafval uit land-, tuin- en bosbouw. Op het moment wordt voornamelijk Nederlands populierenhout gebruikt. Ook worden andere reststromen onderzocht, zoas bermgras. Aan de houtsnippers worden water en mineralen toegevoegd om het versteningsproces op gang te brengen.

Doordat het mengsel niet hoeft te worden gebakken, zoals bij traditionele keramiek, is het zeer energiezuinig. De Kerloc platen worden onder lage druk op een lopende band gevormd en op maat gezaagd. Voor de afwerking kan er daarna een duurzame minerale coating worden aangebracht die recycling niet in de weg staat. Nadat de platen hun levensduur van zo’n 50 jaar hebben bereikt, kan Martens ze weer innemen en volledig verwerken tot nieuwe Kerloc platen.

Meer informatie is hier te vinden.

Natuurvezel Applicatie Centrum