Nieuws
Agenda

Circulaire economie is een snelgroeiende markt

Nederland wil in 2050 een circulaire economie. Geitewollensokken-ideologie? Welnee. Het FD sprak drie grote Nederlandse bedrijven die er al vol op inzetten, omdat er uiteindelijk aan valt te verdienen. ‘Duurzaamheid is voor ons een businessmodel.’

Een gereviseerde MRI-scanner bij Philips Healthcare: in Best worden apparaten zoals MRI-scanners, CT-scanners en echo-apparatuur refurbished. Nederland heeft de ambitie om in 2050 circulair te zijn.
Eerder meldde het PBL dat er op het gebied van grondstoffengebruik nog een lange weg is te gaan. Maar grote, gevestigde bedrijven zetten het nu groot op de agenda: duurzaamheid is voor ASML, Philips en DSM een businessmodel.
Stel je voor: een wereld zonder afval. Producten worden gedeeld, gerepareerd en hergebruikt. En aan het einde van de levensduur is het grondstof voor nieuw. Een kringloop, in plaats van het nemen-maken-weggooien-model.

Het klinkt als een utopie, maar in 2050 moet dit in Nederland realiteit zijn: een circulaire economie. Met hernieuwbare energiebronnen en grondstoffen. Ook bedrijven als ASML, DSM en Philips sorteren hier al op voor.

Lees hier verder.