Nieuws
Agenda

BBI JU bouwt verder aan Europese Bioraffinaderijen

Met 11 vlaggeschip-bioraffinaderijen die in heel Europa worden gefinancierd, toont BBI JU de essentiële rol van biobased industrieën in het groene herstel van Europa.

Een van de belangrijkste doelstellingen van BBI JU is het opzetten van unieke bioraffinage bedrijven in Europa die op grote schaal concurrerende, duurzame biobased materialen produceren.

Biobased producten hebben een lagere milieu-impact dan fossiele producten, omdat productieprocessen gebaseerd zijn op circulair gebruik van hernieuwbare bronnen en minder broeikasgassen uitstoten. Het de-riskeren van investeringen in biobased industrieën en het verbinden van productie met de markt is daarom essentieel voor het creëren van een concurrerende en duurzame bio-economie in Europa, waar economische welvaart hand in hand gaat met de bescherming van het milieu.

Sinds 2014 financiert BBI JU vlaggenschip-bioraffinages in Europa, wat helpt bij het de-riskeren van investeringen en het ontwikkelen van de sector.

Bij deze projecten zijn 117 begunstigden betrokken, waaronder enkele MKB’s uit heel Europa als leidende investeerders, maar ook bedrijven van over de hele wereld die nu in de EU investeren. De begunstigden van BBI JU hebben in totaal € 228 miljoen aan BBI JU-subsidies ontvangen, waarbij € 1,3 miljard aan particuliere investeringen is gebruikt om het ontwerp en de bouw van de bioraffinaderijen te ondersteunen.

Door BBI JU gefinancierde vlaggenschipprojecten hebben opmerkelijke sociaal-economische gevolgen in Europese regio’s, omdat ze 3.500 nieuwe directe banen en 10.000 indirecte banen creëren, voornamelijk in plattelands- en kustgebieden, en zo bijdragen aan de revitalisering van deze regio’s.

De door BBI JU gefinancierde vlaggenschip-bioraffinages werden geselecteerd op hun hoge repliceerbaarheidspotentieel: de bedrijfsmodellen die door elk project worden ontwikkeld, kunnen worden toegepast in andere biobased industrieën, waardoor innovatie wordt gestimuleerd en de biobased economie in Europa wordt gestimuleerd.

Daarnaast ondersteunen ze de transitie naar een hulpbronnen efficiëntere en duurzame koolstofarme economie: door biobased producten te leveren die fossiele producten vervangen, besparen ze 600 kT CO2-uitstoot per jaar en voorkomen ze uitputting van fossiele hulpbronnen.

Realisaties van door BBI JU gefinancierde vlaggenschipprojecten

Tot nu toe zijn twee door BBI JU gefinancierde vlaggenschipprojecten afgerond. Het First2Run-project stimuleerde de lokale economie van Sardinië, in Italië, waar het dorre, marginale landen veranderde in een duurzaam bedrijf en nieuwe banen creëerde. Dit werd bereikt door een bioraffinage te bouwen om cardoonzaden uit deze landen om te zetten in olie die kan worden gebruikt voor biobased producten.

De bioraffinage gebouwd door het EXILVA-project in Sarpsborg, Noorwegen, produceert biobased microfibrilleerde cellulose voor een breed scala aan toepassingen, waaronder lichaamsverzorgingsproducten, farmaceutische producten, lijmen, composieten, harsen en landbouwchemicaliën. Het project ontwikkelde een productieproces dat resulteert in minder CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele methoden en werkgelegenheid creëerde in de hele waardeketen.

Verwachte effecten van andere vlaggenschipprojecten

Andere vlaggenschipprojecten zijn aan de gang en leveren al positieve sociaal-economische en milieueffecten op.

Het LIGNOFLAG-project bouwt bijvoorbeeld aan een bioraffinage die landbouwafval transformeert in cellulosebio-ethanol. De nieuwe fabriek is gevestigd in Podari, Roemenië, waar het 1.200 nieuwe groene banen en nieuwe zakelijke kansen creëert, vooral voor primaire producenten.

Het FARMYNG-project ontwikkelt ’s werelds eerste industriële proces om zijstromen uit de agro voedingsindustrie met meelwormen om te zetten in eiwitten voor diervoeder en organische meststof. Het project genereert werkgelegenheid in Hauts-de-France, een plattelandsregio die te maken heeft met ontvolking en tegelijkertijd een bedrijfsmodel ontwikkelt dat in andere delen van Europa zal worden gerepliceerd.