Nieuws
Agenda

Onderzoekers kijken naar grotere en veilige productie van superfood zeewier

Zeewier, een soort ‘superfood’ met veel eiwitten, aminozuren en vitamines, is hip. In de nieuwe Safe Seaweed Coalition gaat Wageningen University & Research met internationale partners kennis en onderzoek op het gebied van de groeiende zeewierproductie afstemmen.

De Safe Seaweed Coalition werd op 17 maart gelanceerd door onder meer weldoener Lloyd’s Register Foundation en de UN Global Compact. WUR-onderzoeker Sander van den Burg zit in de adviesraad van deze coalitie. ‘Het is een netwerkorganisatie die ook onderzoeksprojecten financiert.’ Van den Burg coördineert sinds januari het onderzoeksproject Safe Seaweed by Design. Dat project ontwikkelt protocollen voor de productie van zeewier zodat het voedselveilig is, de omringende natuur niet aantast en veilig is voor de werknemers op zeewierboerderijen.

Humane consumptie

‘Zeewier is een opkomende industrie in Europa’, zegt Van den Burg, ‘maar in China wordt zeewier al grootschalig geteeld. Die kennis wordt benut in ons project waarin onderzoekers uit Wageningen, Engeland, Noorwegen en China samenwerken.’

Wij willen weten of we het zeewier veiliger kunnen maken voor consumenten

Sander van den Burg

Het project richt zich op humane consumptie en niet op gebruik van zeewier in veevoer, zoals het zeewierextract dat de methaanuitstoot in koeien verlaagt maar volgens recent Wagenings onderzoek de gezondheid van de koeien kan aantasten.

Zware metalen

‘Wij willen weten of we het zeewier veiliger kunnen maken voor consumenten. Daarbij kijken we onder meer of en hoeveel zware metalen het wier opneemt uit het zeewater. De daaropvolgende vraag is of we die opname van schadelijke metalen kunnen beïnvloeden.’ Andere onderzoekers kijken of een intensieve zeewierproductie teveel nutriënten uit het water haalt en daarmee ten koste gaat van het voedselweb in zee. De kennis moet leiden tot een duurzame zeewiersector.

Noordzee

In Azië wordt veel zeewier ‘verbouwd’ en gegeten, maar in Nederland is de zeewierproductie nog bescheiden, zegt Van den Burg. Er zijn nu enkele producenten in de Oosterschelde. Maar in het ProSeaweed-programma, waar WUR ook bij betrokken is, werken onderzoekers samen met een proeflocatie in de Noordzee aan zeewierproductie. Op termijn denken de onderzoekers aan zeewiervelden tussen windturbines op zee. Van den Burg zelf werkt bij Wageningen Economic Research en kijkt hoe de zeewierindustrie is georganiseerd en duurzaam kan groeien.

Foto: shutterstock