Nieuws
Agenda

Online catalogus ‘good practices’ bio-economie

Praktische handvatten waarmee regio’s in Europa de bio-economie een slinger kunnen geven. Dat is het doel van POWER4BIO, een 2.5-jarig project van Wageningen Food & Biobased Research en 14 Europese partners. Een van de resultaten: een online catalogus boordevol potentiële toepassingen en ‘good practices’ waarmee ook Nederlandse regio’s hun circulaire ambities kunnen versnellen.

“De regio (provincie, gemeente, landsdeel) is een logische schaalgrootte in de bio-economie”, zegt projectleider Martien van den Oever van Wageningen Food & Biobased Research: “De bio-economie draait op grondstoffen van het land en die verwerk je het liefst in de buurt. Met POWER4BIO willen we regionale beleidsmakers laten zien wat je zoal méér met biomassa kunt doen behalve composteren of vergisten; je kunt er bijvoorbeeld chemicaliën, materialen of veevoer mee maken en soms zelfs voedselproducten. Die kennis is in veel regio’s nog onvoldoende voor het voetlicht gebracht. Met dit project brengen we daar verandering in.”

Online catalogus

POWER4BIO heeft geresulteerd in een brede waaier aan kennisinstrumenten, zoals hulpmiddelen om in kaart te brengen welke onderdelen van de bio-economie interessant zijn voor een bepaalde regio. Er is ook een online catalogus ontwikkeld met een groot aantal potentiële oplossingen en good practices. “Wie de catalogus op trefwoorden doorzoekt, vindt een groot aantal toepassingen die hun waarde in de markt al hebben bewezen of waarvan ten minste al op pilotniveau is aangetoond dat ze werken”, legt Van den Oever uit: “Je kunt de catalogus doorzoeken op grondstof, technologie en producten. Wie bieden beleidsmakers zo een overzicht van mogelijke regionale toepassingen in begrijpelijke taal. Voor hen is dat heel prettig: ze kunnen natuurlijk ook zelf gaan googelen, maar waar begin je en hoe beoordeel je of de informatie die je op internet aantreft ook relevant is voor jouw regio?”

Lees hier verder of bekijk de website van POWER4BIO.