Nieuws
Agenda

Plastic Soup Surfer finished na 550km op Schiermonnikoog

Dinsdag 15 september komt de Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga 47j) op Schiermonnikoog aan na een sup-tocht van 550 kilometer. De expeditie begon 16 dagen eerder in Maastricht.

Die ochtend zal de Plastic Soup Surfer in zijn laatste etappe van Lauwersoog de Waddenzee over suppen naar Schier. Op de kade van de jachthaven zal hij worden onthaald door de kinderen van de enige basisschool van het eiland. Daar op de kade zal hij, in het bijzijn van de burgemeester, de schoolkinderen de Wakkere Wegwerpers Petitie overhandigen.

Adres: Reeweg 27, 9166PW Schiermonnikoog

Ceremonie: 9u30-10u30 dindag 15 september

Kick off online campagne

De finish markeert het einde van de tour door Nederland en is tegelijk de kick-off van de online campagne voor scholen. “Afvalscheiden in de klas zou normaal moeten zijn” zegt Tinga.

“Kinderen weten dat afvalscheiden belangrijk is. Wat we ze met deze campagne leren is om in actie te komen. Dat ze echt dingen kunnen veranderen door een petitie aan de burgemeester te richten; dat ze verschil kunnen maken. Het is nu aan de klassen in Nederland om samen een vuist te maken.”

Timmermans & van Veldhoven

Tijdens de tour van Maastricht naar Schiermonnikoog ging hij al langs tien basisscholen om petities uit te delen. Slechts een heel klein deel van de scholen in Nederland scheidt naast papier ook plastic en etensresten. De wil is er maar scholen worden belemmerd door regelgeving en kosten. De school op Schiermonnikoog is de elfde school die de Plastic Soup Surfer bezoekt.

Naast basisscholen en ontmoetingen met plastic activisten, sprak hij onderweg met bestuurders van ministeries, gemeenten, het verpakkende bedrijfsleven en de afvalinzameling. Zo werd de tour in Maastricht afgetrapt door EU vice-president Frans Timmermans, was staatsecretaris Stientje van Veldhoven aanwezig bij het onthaal door de Casimir school in Gouda en sprak hij met meerdere wethouders over de belemmeringen achter het afval inzamelen op scholen.

De ontknoping

De Plastic Soup Surfer wil de belemmeringen opheffen die het voor scholen duur of lastig maakt om tot afvalscheiden over te gaan. Daartoe heeft hij de belanghebbende bestuurders uitgenodigd om twee dagen na de finish op Schiermonnikoog samen te komen in Vinkeveen. Daar committeren ze zich d.m.v. het ondertekenen van de ‘Wakkere Wegwerpers Waarden’ tot het komen van een oplossing voor het einde van dit jaar.

(Ondertekeningsceremonie begint om 16.30 op 17 september. Opstap-locatie: restaurant ‘de Lokeend’ in Vinkeveen.)

De Wakkere Wegwerpers Tour is een samenwerking met influencer ‘The Happy Activist’ Matthijs Jaspers.

De tour wordt ondersteund door:

MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, NEDERLANDSE VERENIGING VAN REINIGINGSDIENSTEN, RIJKSWATERSTAAT, SUEZ, RENEWI, VERENIGING VAN NEDERLANDSE GEMEENTEN, NATUUR & MILIEU, INCENTRO, ASITO, WATERSPORTVERBOND, STARBOARD, DE BRIES, TECHNOLYT, IRON ROOTS, GOAT APPAREL