Nieuws
Agenda

BBI JU financiert 22 projecten om het groene herstel van de EU te ondersteunen

De Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) heeft de overeenkomsten ondertekend met de projecten die in aanmerking komen voor financiering onder de 2019 Call for proposals. De 22 projecten ontvangen financiering ter waarde van €106 miljoen. 218 begunstigden afkomstig uit 27 EU Lid Staten en landen met een associatie verdrag met de EU zullen aan de projecten deelnemen.

Met de projecten worden nieuwe bio-based producten ontwikkeld en efficiency van grondstofgebruik gestimuleerd om hiermee de bio-based industrie sectorin de EU te versterken. Ook betekenen zij een impuls voor de Europese economie in de komende jaren door het creeeren van werkgelegenheid in de landelijk en in de stedelijke gebieden en nieuwe kansen voor bedrijven. De nieuwe BBI JU projecten zullen ook bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Tenslotte passen de nieuw ondertekende projecten in de vier strategische orientaties zoals omschreven in de “Strategic and Innovation Research Agenda (SIRA)”.

Toename productiviteit en vermindering van afval

De meeste aandacht gaat uit naar projecten die de biobased productielijn verbeteren, de kosten verlagen en hiermee groene producten voor de consument ontwikkelen die zij zich ook kunnen veroorloven. De projecten zullen ook innovatieve bio-based producten en recycling oplossingen voor plastics ontwikkelen.

  • Bijna €20 miljoen gaat naar de constructie van bioraffinages voor de productie van bio-based chemicals voor hygiene producten, pharmaceuticals en polymeren. Dit is het doel van het AFTERBIOCHEM vlaggeschip project, gericht op verbeteren van de efficiency in het gebruik van biomassa en het verminderen van de productie kosten.
  • €16 miljoen financiering gaat naar drie projecten betreffende bio-based pesticides; bijvoorbeeld het PHERA project dat gebruik maakt van bio-based feromonen.
  • Drie projecten, totaal €11.3 miljoen richt zich op de ontwikkeling van bio-afbreekbare oplossingen voor plastic afval. Een voorbeeld is het RECOVER project, die de afbreekbaarheid van plastics verbetert en deze transformeert in nieuwe bio-based ruwe materialen.
  • De productie van bio-based ingredienten voor eindproducten zullen opgeschaald worden door twee nieuwe projecten die in totaal €9 miljoen ontvangen. Een is het ALEHOOP project, dat bio-based eiwitten produceert voor het vervangen van eiwitten uit vlees.

Zie hier de volledige lijst van projecten.

Bron en meer informatie: www.bbi-europe.eu.