Nieuws
Agenda

Verkeersbord van biobased composiet Nabasco attendeert op kudde schapen

In het kader van het Self Supporting River System programma worden aan het Twentekanaal door Rijkswaterstaat 15 bijzondere verkeersborden geplaatst. Bijzonder omdat de verkeersborden afwijken van de conventionele aluminium varianten door het gebruik van biobased composiet materiaal Nabasco 8010 voor 82% op basis van restmaterialen. En bijzonder omdat de borden zijn bestickerd met grazende schapen; ze attenderen hiermee op de mogelijke aanwezigheid van een kudde schapen.

Self Supporting River System programma

De waarschuwingsborden zijn uitgevoerd met een pictogram van schapen. Ze maken deel uit van een maatschappelijk kosten baten (MKBA) onderzoek op de inzet van een gescheperde[1] schaapskudde op de biodiversiteit en andere ecosysteemdiensten langs het Twentekanaal. Dit onderzoek maakt deel uit van het programma Self Supporting River System (www.ssrs.info), dat een plek heeft gekregen in de contractuele leerruimte van het prestatiecontract IJssel en Twentekanalen. Het bord moet het lokale verkeer op de schouwwegen van Rijkswaterstaat waarschuwen voor een kudde schapen.

Duurzaam biobased composiet uit lokale restmaterialen

Biocomposiet Nabasco 8010 is een biobased en circulair biocomposiet op basis van onthardingskalk uit drinkwater en riet uit Nederland en een biobased hars op basis van restmaterialen van de  biobrandstofindustrie uit Frankrijk. Hiermee is het product niet alleen biobased en recyclebaar, maar grotendeels van lokale en regionale reststromen gemaakt. Het resultaat is een mooi, hoogwaardig en duurzaam product. Het is sterk, vormvast, licht van gewicht en heeft een lange levensduur.

Door het gebruik van lokale, biobased restmaterialen heeft het biocomposiet een zeer lage CO2 voetafdruk. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen zoals vezels afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product. Hierdoor worden de broeikasgassen in het product vastgelegd (een CO2-sink). Bij einde levensduur kan het restmateriaal worden hergebruik.

Door de grote belangstelling in biobased composiet wordt er momenteel flink geïnvesteerd in commerciële opschaling van het materiaal.

 

Rijkswaterstaat en Biobased-Circulair

Rijkswaterstaat heeft de norm gesteld om alleen biobased producten in te kopen en wil in 2030 circulair werken. Voor aanleg, beheer en onderhoud gebruikt Rijkswaterstaat steeds vaker biobased (plantaardige) materialen.

 

NPSP

NPSP is koploper van de sector in het verduurzamen van composieten en werkt op alle fronten om de milieubelasting steeds verder terug te dringen. Natuurlijke grondstoffen, productietechnieken die vooruitlopen op de wetgeving, producten die langer meegaan en minder afval genereren en tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bekende producten van NPSP zijn de paddenstoelen voor de ANWB, scooters voor Van.Eko, neuzen van de koplopertreinen en stoelen van Pastoe.

 

[1] Het scheperen houdt in dat de herder bij de kudde aanwezig is en de kudde, al dan niet op basis van een begrazingsplan, aanstuurt.