Nieuws
Agenda

Zoektocht van Lego naar blokje van bio-plastic

Lego heeft de ambitie uitgesproken dat vóór 2030 alle producten en verpakkingen gemaakt moeten worden uit ‘duurzame materialen’. Het bedrijf hanteert geen duidelijke definitie wat die precies zijn. De nieuwe generatie speelgoed moet in ieder geval minder nadelige effecten op het milieu hebben, onder meer door minder fossiele brandstoffen te gebruiken. In het Financieel Dagblad wordt de zoektocht naar de vervanger van de duurzame vervanger van het plastic blokje uiteengezet.

Het Deense bedrijf trekt 1 mld DKK ( €134 mln ) uit voor onderzoek naar de heilige graal die plastic overbodig kan maken. ‘Het is één grote zoektocht’, vertelt Nelleke van der Puil, de Nederlandse vicepresident materialen bij Lego op het hoofdkantoor, waar je bijna struikelt over de legopoppetjes. ‘Het plastic dat we nu vooral gebruiken, kan niet niet één op één vervangen worden. Naast recyclen van bestaand plastic moeten we op zoek naar een ander type materiaal en daar een nieuw recept van maken.’

Planten van planten

Lego zette dit jaar de eerste kleine stap om bioplastic te gebruiken: de bomen, planten en blaadjes worden gemaakt van bioplastic op basis van suikerriet. Het suikerriet wordt door het Braziliaanse chemieconcern Braskem verwerkt tot bioplastic korrels, die vervolgens naar de Deense fabriek gaan. Het lukt Lego nu nog maar om jaarlijks 1 à 2% van alle Lego-onderdelen van bioplastic, oftewel polyetheen (PE), te maken. PE is een zachte, buigzame kunststof, in tegenstelling tot het harde ABS, waar de Lego-steentjes en -figuurtjes van gemaakt zijn.

Het traditionele kleine blokje uit bioplastic maken is een veel moeilijkere opdracht. Het steentje ziet er eenvoudig uit, maar het heeft unieke eigenschappen die de huidige bioplastics nog niet kunnen bieden. Zoals de ‘klik’ als twee steentjes op elkaar geduwd worden. De plastic buisjes van het ene steentje moeten zo elastisch zijn dat de knoppen van de andere steentje er makkelijk in passen.

Maar het plastic moet ook snel terugspringen naar zijn oorspronkelijke vorm om stevigheid te garanderen. Die stevigheid is belangrijk voor het speelplezier. Het bedrijf trekt honderd nieuwe medewerkers aan om een bioplasticrecept te maken dat net zo goed werkt. Dat betekent nu heel veel experimenteren. Dat betekent dat de consument waarschijnlijk nog lang moet wachten op een 100%-bioplastic blokje. ‘We houden als baken twintig tot dertig jaar aan. We werken samen met leveranciers en universiteiten hard aan een oplossing. Maar de producten moeten net zo goed zijn, anders doen we het niet.’

Bron: Het Financieel Dagblad