Nieuws
Agenda

Cosun investeert in start ups

Royal Cosun gaat haar innovatiekracht versterken door meer te gaan investeren in start ups. Cosun neemt hiertoe GreenProtein B.V. over, een technologie start up die een proces heeft ontwikkeld voor winning van hoogwaardige eiwitten uit bladgewassen. Daarnaast gaat Cosun participeren in het Icos Capital Fund III, een internationaal investeringsfonds gericht op start ups in de biochemie, agrofood en digitalisering in deze sectoren.

De Wageningse start up GreenProtein B.V. heeft een proces ontwikkeld om het hoogwaardige eiwit RuBisCo te winnen uit groene bladeren, waaronder bietenblad. Dit eiwit kan worden toegepast als voedingsingrediënt.
GreenProtein wordt ondergebracht bij Suiker Unie, dat ook het gelijknamige Europese samenwerkingsproject* GreenProtein zal gaan leiden. “De acquisitie van GreenProtein sluit goed aan bij onze missie om alle componenten van de suikerbiet optimaal te verwaarden. Hiermee spelen we tevens in op de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten,” aldus Paul Mesters, CEO van Suiker Unie.

Met het instappen in Icos Capital Fund (ICF III) krijgt Cosun toegang tot kennis over relevante ontwikkelingen in de sector en tot een groot internationaal netwerk van jonge innovatieve start ups als mogelijke samenwerkingspartners in innovatieprojecten.
Frank van Noord, aantredend directeur Innovatie bij Cosun licht toe: “In een steeds sneller veranderende wereld is vroegtijdige toegang tot start ups cruciaal voor een productief innovatieklimaat. Participatie in ICF III scherpt onze blik naar buiten en helpt ons de time-to-market van eigen projecten te versnellen”.
Naast Cosun zijn Nouryon (voorheen: AkzoNobel Specialty Chemicals) en de Zwitserse Bühler Group eerder toegetreden als strategische investeerders in dit fonds.

*“This project has received funding from the Bio Based Industries Joint Undertaking under the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 720728”.