Nieuws
Agenda

Photanol bouwt nieuwe demonstratiefabriek bij AkzoNobel in Delfzijl

Na een substantiële nieuwe financieringsronde bouwt het Amsterdamse Photanol BV een fabriek waarin het de productie van chemicaliën uit CO2 en zonlicht op industriële schaal kan testen. Photanol is een spin-off bedrijf opgericht in 2008 door de UvA Ventures Holding samen met het Swammerdam Institute for Life Sciences.

Photanol gebruikt gemodificeerde blauwalgbacteriën om chemicaliën te produceren uit fotosynthese. De demofabriek is een grote stap naar opschaling van de productie van deze organische zuren die onder andere kunnen worden gebruikt voor de productie van biologisch afbreekbare kunststoffen, cosmetische producten en als grondstof voor de chemische industrie.

De nieuwe aandeelhouders GROEIfonds, Innovatiefonds Noord-Nederland en investeringsfonds Groningen, plus de steun van de Nederlandse overheid en de bestaande aandeelhouders UvA Ventures Holding en Icos Capital, maken de bouw van Photanols eerste demofabriek mogelijk. Ze willen met de bouw van de demofabriek graag de volgende de stap zetten naar commercialisering van de milieuvriendelijke grondstoffen. De fabriek komt op het terrein van AkzoNobel in Delfzijl en is vanaf 2020 operationeel.

Véronique de Bruijn, CEO Photanol BV: ‘Het Photanol-team wil de wereld nu gaan bewijzen dat we schone chemicaliën kunnen produceren en tegelijkertijd de CO2-impact op het milieu kunnen verminderen. We kunnen hierin écht een verschil gaan maken.’

Chemieconcern AkzoNobel trekt acht miljoen euro uit voor een testfabriek van startup Photanol waar organische zuren worden omgezet in bio-afbreekbaar plastic. ‘We produceren nu 20 kilo afbreekbare plastic per jaar, we gaan dat opschalen met een factor duizend’, vertelt Véronique de Bruijn, CEO van Photanol. Volgens De Bruijn is de samenwerking met grote bedrijven noodzakelijk, onder andere omdat de chemiesector een trage sector is. ‘We hebben ze nodig voor hun kennis, kapitaal en toegang tot de markt.’

Bron: Photanol, UvA