CarbonOrO maakt groen gas van hoge kwaliteit

Duurzaambedrijfsleven.nl interviewde Pieter Verberne, een door de wol geverfde manager. Hij werkte onder meer bij AkzoNobel als directeur Energie. Toch koos hij voor een onzekerder bestaan. Met de Nijmeegse start-up CarbonOrO wilde hij zijn idee over CO2-afvang naar de markt brengen.

Via een omweg groeide CarbonOrO uit tot een innovatief bedrijf dat relatief makkelijk en energie-efficiënt biogas verwerkt tot groen gas van hoge kwaliteit. Daardoor is de brandstof bij te mengen in het bestaande aardgasnet. Biogas uit slib en organisch afval is doorgaans van lage kwaliteit en bestaat voor een derde deel uit CO2. De start-up gebruikt een oplossing van amines en polymeren om dit CO2 te verwijderen. Hoogwaardig biogas, gezuiverd van CO2, is meer waard. En dus zijn bedrijven geïnteresseerd. Door de toenemende vraag naar groen gas en de schaalbaarheid van de techniek was de business case snel gevonden.

Kijk voor het complete interview hier.