Nieuws
Agenda

Het juiste biomateriaal belangrijker dan de prijs

Op dinsdag 12 maart vond Greenovation plaats, het matchmaking event rondom het verduurzamen van verpakkingen en producten d.m.v. biomaterialen. Het werd een groot succes waar vraag en aanbod elkaar vonden omdat dit vooraf geïnventariseerd was.

“Het juiste biomateriaal vinden is belangrijker dan de prijs”, vertelde Egbert Pronk tijdens zijn pitch bij Greenovation. Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in biomaterialen voor hun verpakkingen of producten maar vinden het lastig om daarvoor het juiste biomateriaal te vinden. De eisen die het product bijvoorbeeld aan de verpakking stelt – denk aan luchtdoorlatend, hygiënisch, vochtbestendig, vormvast, robuust of luxueus – zorgen er nogal eens voor dat er niet direct een duurzame oplossing op basis van biomaterialen voor handen is.

Tijdens Greenovation konden ondernemers hun vragen over het verduurzamen van hun verpakkingen of producten d.m.v. een korte pitch voorleggen aan het publiek, dat bestond uit biomaterialenleveranciers en experts. De vragen waren heel divers: van duurzame tubes voor lijm en zuivelverpakking tot biomaterialen voor medische producten of een duurzame verpakking voor bouwmaterialen.

Het tweede deel van het programma bestond uit speeddaten. Biomaterialenleveranciers en experts konden tijdens de speeddates mogelijke oplossingsrichtingen aangeven voor de ondernemers en kijken of zij iets voor elkaar zouden kunnen betekenen. Deze speeddates resulteerden in het uitwisselen van kennis en contacten.

“Er zijn al kant-en-klare oplossingen beschikbaar voor duurzame verpakkingen maar nu moeten de ondernemers en de leveranciers elkaar nog zien te vinden. Greenovation speelt daar goed op in.”, aldus Patrick Gerritsen van Bio4Pack.

Parallel presenteerden drie ontwerpers de toepassingsmogelijkheden van drie nieuwe biomaterialen: zeewier, tomatenvezels en olifantengras. De goed bezochte bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel.

De organisatie van Greenovation lag in handen van Syntens, Panteia en Open Design Aanpak in nauwe samenwerking met het DPI Value Centre en de Wageningen UR.