Nieuws
Agenda

TNO ontwikkelt raffinageproces voor algen

Met een nieuwe homogenisatietechniek is TNO in staat om de celwanden van algen te kraken zonder dat dit veel energie vraagt. Het is een belangrijke stap in het bioraffinageproces om uit algen waardevolle ingrediënten te winnen die gebruikt kunnen worden in voeding, diervoeders en in de chemische industrie. TNO is bovendien in staat om eiwitten, koolhydraten en olie uit algen efficiënt te scheiden waarbij het enzym rubisco uit het chlorofyl wordt gehaald, waardoor het industriële toepassingen kan krijgen.

Op het International Algae congress dat op 1 en 2 december in Berlijn werd gehouden vond de officiële start plaats van een nieuw onderzoeksprogramma gericht op verwerking van algen. Hierin werkt TNO samen met producent en verwerker van algen Ingepro. Samen gaan de organisaties een proefinstallatie voor een raffinaderij bouwen. De installatie gaat verschillende grondstoffen uit algen leveren die door eindgebruikers getest kunnen worden. Hierdoor moet voor de diverse ingrediënten duidelijk worden of er technisch en economisch kansen liggen bij een grootschaligere productie.

TNO gaat testen doen in samenwerking met de bedrijven die eiwitten, koolhydraten, olie en vetzuren uit algen gaan toepassen. Het programma moet resulteren in zeker 2 of 3 bruikbare toepssingen voor ingrediënten uit algen in voeding, diervoeders en de chemische industrie. Vervolgens zal een ontwerp worden gemaakt voor een fabriek waar op commerciële basis algen verwerkt kunnen worden. TNO zoekt nog een aantal eindgebruikers voor grondstoffen uit algen die in het consortium mee willen doen.

Meer informatie: http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=nieuwsbericht&laag1=37&laag2=2&item_id=2011-12-05%2012:03:41.0&Taal=2