Transitie naar biobased rond 2080 voltooid

De wereld stapt nog deze eeuw volledig over op biobased grondstoffen voor de productie van energie en materialen. Dat zegt Annita Westenbroek, trekker van het Dutch Biorefinery Cluster, in een interview met Chemie magazine. “Ik denk dat we zo rond 2080 kunnen zeggen dat de transitie helemaal voltooid is”.

Westenbroek meldt dit naar aanleiding van de begin oktober afgesloten Green Deal met de VNCI en de overheid, die de transitie naar de de biobased economymoet versnellen. Qua beschikbaarheid van biogrondstoffen voor de chemie is er geen probleem, want volgens Westenbroek zijn er genoeg. Materialen en chemie kunnen dus al snel de transitie maken naar biobased.

De belangrijkste drempel vormt volgens de chemisch technoloog vooral de overstap naar biobased energie. “Maar onze kennis van zonne- en windenergie zal zo snel toenemen dat we ons er straks over verbazen dat we ooit over biobrandstof hebben gesproken.”Toch zijn er nog wel wat hordes te nemen, aldus de trekker. “De uitdaging zit hem in de technologie – vooral de bioraffinage, het scheiden en converteren van de biomassa in componenten die voor de verschillende toepassingen bruikbaar zijn – en in het vinden van een methode het op een economisch verantwoorde manier te doen.

Biomassa is niet per definitie goedkoper, maar vooral bijzonder in haar complexiteit.”Westenbroek pleit daarom voor het werken aan hoogwaardige toepassingen van biogrondstoffen, zodat het rendement optimaal is. Ook waarschuwt ze ervoor dat in de keten van producenten en afnemers de onderlinge afhankelijkheid niet te groot moet worden. Het mag volgens haar niet zo zijn dat wanneer één afnemer afhaakt de hele keten onrendabel wordt.

Lees het volledige interview in de november editie van Chemie magazine

Green Deal voor platform Agro, Papier en Chemie (Chemie nieuwsbrief, 3 oktober 2011)