Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

Fles gemaakt van polymelkzuur PLA

Bron: WUR groenegrondstoffen.nl

Polytrimethyleentereftalaat (PTT)
Gedeeltelijk biobased PTT kan worden geproduceerd uit petrochemisch tereftaalzuur en biobased 1,3-propaandiol (PDO). Biobased PDO wordt door DuPont geproduceerd in een fabriek met een capaciteit van 45.000 ton/jaar. Hiervan wordt Sorona® gemaakt, een polymeer dat voor 37% bestaat uit hernieuwbaar materiaal. Sorona® wordt toegepast in kleding zoals sportkleding en lingerie, maar ook in vloerbedekking en auto’s.

 

Polyamides
Biobased polyamides worden op industriële schaal geproduceerd, schattingen komen uit op een productie van enkele tiental kton/jaar. Arkema maakt biobased polyamides op basis van plantaardige castorolie. De polyamides zijn chemisch, thermisch en mechanisch resistent en kunnen op verschillende manieren worden verwerkt.
Polyphtalamide (PPA) is de high-performance variant van de biobased polyamides. Deze thermoplastische kunststof kan metalen vervangen die met name worden toegepast in toepassingen bij hoge temperaturen zoals in motoren. Arkema produceert een PPA waarvan 70% van het koolstofgehalte afkomstig is van hernieuwbare grondstoffen. Tenslotte wordt door Arkema ook een copolyamide lijm geproduceerd uit 100% hernieuwbaar materiaal.
Dupont heeft een nieuwe nylon op de markt gebracht die voor 40% hernieuwbaar is. Eén van de twee bouwstenen hiervan wordt uit castorolie gemaakt. Ook dit is een high performance materiaal met resistentie tegen chemicaliën en hoge temperaturen dat in motoren van auto’s kan worden toegepast.

 

Polyhydroxyalkanoaten (PHA’s)
PHA’s zijn bioplastics geproduceerd door micro-organismen. Door de biodegradeerbaarheid zijn de toepassingsmogelijkheden van PHA’s talrijk, met name in de farmaceutische en medische industrie, maar door de ongunstige kostprijs is het toepassen van PHA’s tot op heden beperkt gebleven. De commerciële PHA‘s zijn vaak butyraat/valeraat copolymeren
In Amerika is fabriek gebouwd door Metabolix en ADM met een capaciteit van 50.000 ton/jaar. Hierbij gaat het om PHA voor toepassingen met een hoge toegevoegde waarde zoals verpakkingen voor cosmetica.

 

Polytrimethyleentereftalaat (PTT)
Gedeeltelijk biobased PTT kan worden geproduceerd uit petrochemisch tereftaalzuur en biobased 1,3-propaandiol (PDO). Biobased PDO wordt door DuPont geproduceerd in een fabriek met een capaciteit van 45.000 ton/jaar. Hiervan wordt Sorona® gemaakt, een polymeer dat voor 37% bestaat uit hernieuwbaar materiaal. Sorona® wordt toegepast in kleding zoals sportkleding en lingerie, maar ook in vloerbedekking en auto’s.

 

Biobased polyvinvylchloride (PVC)
Ethyleen uit bioethanol kan als grondstof dienen voor de productie van PE maar ook voor PVC. Solvay heeft $135 miljoen geïnvesteerd in een fabriek in Brazilië voor de productie van 60.000 ton/jaar aan biobased ethyleen als basis voor de productie van biobased PVC.

 

Polyurethanen (PUR)
PUR op basis van polyolen (verbinding met meerdere alcoholgroepen) uit plantaardige oliën is commercieel verkrijgbaar bij veel grote PUR producenten zoals Cargill, Dow, Bayer en BASF. Deze polyurethanen bestaan voor maximaal 50% uit hernieuwbare grondstoffen.

 

Epoxyharsen
Epoxyharsen worden toegepast als coatings of als bindmiddel in composieten voor het vervaardigen van sterke, lichtgewicht materialen. Bij de productie van epoxyharsen wordt epichloorhydrine gebruikt. Solvay heeft een proces ontwikkeld waarbij glycerine als grondstof dient voor de productie van epichloorhydrine. Glycerine (of glycerol) is een bijproduct van biodiesel uit bijvoorbeeld raapzaadolie. Dit proces wordt momenteel in Frankrijk geoptimaliseerd op industriële schaal. Dow is momenteel een fabriek aan het bouwen in Shanghai met een capaciteit van 150.000 Mton/jaar epichloorhydrine uit glycerine.

 

Polyesterharsen
Onverzadigde polyester (UP) op basis van aardolie wordt over het algemeen gemaakt uit propyleenglycol Ashland en Cargill hebben in 2007 aangekondigd een fabriek te willen bouwen met een capaciteit van 65.000 ton/jaar aan propyleenglycol uit glycerol. Ashland maakt ook een polyester met het biobased PDO van DuPont.

 

Terug
GERELATEERD NIEUWS

De verpakkingssector houdt zich steeds meer bezig met biobased materialen als het om verpakkingen ga...

Het outdoormerk Salomon gebruikt het materiaal EcoPaXX® van DSM; een lichtgewicht biobased polyamid...

Oerlemans Plastics vervult een voortrekkersrol bij de productie en verwerking van biobased folie. Va...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Handelmaatschappij A. Smit & Zoon B.V.
  Handelmaatschappij A. Smit & Zoon B.V.


  Adresgegevens
  Nijverheidslaan 48 1382 LK, Weesp


  Toegevoegd door
  Smit-en-Zoon


  Naar de volledige kaart

 • vekadak
  vekadak
  Daktechniek platdak systemen groendak .energie dak epa advies

  Adresgegevens
  smaragshof 1339hr, Almere

  Website
  www.vekadak.nl

  Toegevoegd door
  Gerben


  Naar de volledige kaart

 • Foreco
  Foreco
  Houthandel gespecialiseerd in verduurzaming, modificatie en brandvertragend behandelen van hout, tevens actief in montage en productie van houtproducten.

  Adresgegevens
  Dalmsholterweg 5, 7722 KJ, Dalfsen

  Website
  www.foreco.nl

  Toegevoegd door
  KlaasJan


  Naar de volledige kaart

 • ChainCraft
  ChainCraft
  ChainCraft (former Waste2Chemical company) develops proprietary mixed culture fermentation processes to produce biochemicals from low grade organic residues like food waste, agricultural residues or the organic fraction of municipal solid waste. The first aimed biochemicals, Medium Chain Fatty Acids (MCFA) can be used as building blocks in existing and new applications in markets for lubricants, plasticizers, polymers, coatings, animal feed and flavours and fragrances. In 2013 ChainCraft closed their first investment round with Dutch Greentech Fund (part of Rabobank Private Equity) and Horizon 3 Venture Capital as investors. In 2015 ChainCraft strives to complete pilot their pilot phase to be able to engineer, construct and operate a demonstration facility the second half of 2016. ChainCraft is a spin-off company of the department of Environmental Technology, part of Wageningen University, the Netherlands.

  Adresgegevens
  Hornweg 61, Amsterdam

  Website
  www.chaincraft.nl

  Toegevoegd door
  Niels


  Naar de volledige kaart

 • NV Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij
  NV Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij
  Doel is het opzetten van een structureel netwerk en samenwerkingsverband tussen bedrijven/ ondernemers (en kennisinstellingen/-hebbers) om te komen tot een permanente kennisvalorisatie en generatie van ontwikkelingsprojecten op het gebied van nieuwe energie en groene grondstoffen. Dit wordt gerealiseerd door een (grensoverschrijdend) platform van ondernemers en experts in combinatie met het uitvoeren van industriële onderzoeks- en experimentele ontwikkelprojecten.

  Adresgegevens
  goirleseweg 15, tilburg


  Toegevoegd door
  paul


  Naar de volledige kaart

 • Provincie Zeeland
  Provincie Zeeland
  Biobased is één van de speerpunten van het Zeeuwse economische beleid.

  Adresgegevens
  Abdij, Middelburg

  Website
  http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/biobased/

  Toegevoegd door
  Paulus


  Naar de volledige kaart

 • Tertium
  Tertium
  Tertium is een bureau voor publieksbijeenkomsten, strategische communicatie en onderzoek. Wij betrekken de burger bij complexe toekomstgerichte thema’s zoals duurzaamheid en de Biobased Economy. Wij organiseren publieksbijeenkomsten, leiden brainstorms en expertsessies, geven strategisch advies, doen onderzoek en begeleiden het mediatraject. Tertium is lid van BE-Basic, een internationaal consortium van bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van de duurzame chemie.

  Adresgegevens
  1092GC, Amsterdam

  Website
  www.tertium.nl

  Toegevoegd door
  Michiel


  Naar de volledige kaart

 • TU Delft Department of Biotechnology
  TU Delft Department of Biotechnology
  The department of Biotechnology concentrates on the multidisciplinary fields of Biocatalysis, Metabolic Engineering & Fermentation Technology, Environmental Biotechnology and Bioprocess Technology as well as the exciting developments in the area of Life Science & Technology - in particular, genomics and metabolomics.

  Adresgegevens
  Julianalaan 67, Delft

  Website
  http://www.bt.tudelft.nl/

  Toegevoegd door
  TU-Delft-Department-of-Biotechnology


  Naar de volledige kaart

 • Pezy
  Pezy
  Pezy heeft als ambitie om goede producten te maken die relevant zijn voor de gebruiker en een positieve invloed hebben op People, Planet en Profit. Groen Design bestaat niet. Je kunt alleen spreken van een goed of slecht ontwerp. Pezy voelt zich verantwoordelijk voor het effect op mens en milieu van door ons ontwikkelde producten. Daarom omarmen we de principes van Cradle to Cradle. We nemen onze verantwoordelijkheid door te investeren in kennis en kwaliteiten van onze medewerkers. We bouwen aan een sterk netwerk met partijen die het ons mogelijk maken om producten te realiseren die goed presteren tijdens iedere fase van hun levens cyclus. Als eerste ontwerpbureau ter wereld hebben wij negen ontwerpers, ontwikkelaars en materiaalspecialisten die door EPEA zijn opgeleid en geaccrediteerd als Cradle to Cradle Design Consultant.

  Adresgegevens
  Verdunplein 14, eindhoven

  Website
  http://www.pezy.nl/nl/hoofdmenu/diensten/cradle-to-cradle

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart