Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

De onderstaande tekst komt uit ‘Bioraffinage, Naar een optimale verwaarding van biomassa’ van Bert Annevelink en Paulien Harmsen.

Gewassen met een vrucht, knol of wortel

Deze gewassen hebben een vrucht, knol of wortel met een hoge concentratie aan suiker, zetmeel, olie of eiwit en relatief weinig water. Voorbeelden zijn granen, zaden, aardappels en suikerbieten. Bovengenoemde componenten vormen het hoofdproduct van de plant en hebben de volgende kenmerken:

 • Suiker (sucrose): dient als voedselreserve voor de plant en bestaat uit een glucose- en fructose molecuul (dissaccharide). Door de chemische structuur is sucrose zeer snel verteerbaar. Gewassen met veel sucrose zijn suikerbiet en rietsuiker.
 • Zetmeel: dient als voedselreserve voor de plant. Het is een polymeer van glucose moleculen (C6-suiker) en is goed afbreekbaar of verteerbaar. Gewassen met veel zetmeel zijn aardappel, tarwe en maïs.
 • Olie: dient als voedselreserve voor de plant en bevindt zich in vruchten (zaden). De olie bestaat uit onverzadigde vetzuren. Gewassen die veel olie bevatten zijn koolzaad, zonnebloem, soja en oliepalm.
 • Eiwit: speelt een belangrijke rol in functie van cellen en kan als voedselreserve dienen voor de plant. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren (chemische verbindingen met twee of soms meer functionele groepen). Gewassen met eiwitrijke zaden zijn o.a. erwten, linzen en bonen. Ook het uitpersen van zonnebloem- en koolzaad geeft als nevenstroom een zeer eiwitrijke perskoek.

Vruchten, knollen en wortels kunnen goed worden bewaard. Door de hoge concentratie aan waardevolle component in vruchten, knollen en wortels kost het relatief weinig moeite om het hoofdproduct te scheiden van de minder bruikbare delen van de plant. Daarnaast zijn het delen van de plant die vaak ook als voedsel dienen.
Dit type biomassa wordt veelal verwerkt in conventionele bioraffinagesystemen. Suikers (sucrose), zetmeel, oliën en eiwitten worden traditioneel gebruikt voor de productie van levensmiddelen of veevoer, maar zijn ook geschikt als basis voor (nieuwe) biobased producten. Voorbeelden zijn de fermentatie van suikers tot bioethanol of chemicaliën, olie voor
de productie van zeep, verven, of biodiesel, en eiwitten die na hydrolyse worden toegevoegd als essentiële aminozuren aan veevoer of die dienen als grondstof voor de productie van chemicaliën.

Groene biomassa

Groene gewassen zoals bepaalde groentes (sla) en vers gras worden groene biomassa genoemd. Ook reststromen bladeren en stengels) met een veel lagere waarde dan vrucht-, knol- of wortelgewassen vallen onder deze categorie (bijvoorbeeld bietenloof). Deze biomassa bestaat over het algemeen voornamelijk uit cellulose en hemicellulose, en wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan water.
Groene biomassa is erg nat en bederfelijk, en kan moeilijker worden bewaard. Het transport is relatief duur en daarom moet verwerking decentraal plaatsvinden. Gewasresten worden op het moment niet volledig benut. Vaak worden ze ondergeploegd om de bodemstructuur van de akker te verbeteren. Een andere mogelijkheid is het verwerken van de bladeren tot veevoer. De bladeren bevatten een relatief groot deel aan eiwitten die afgebroken kunnen worden tot (essentiële) aminozuren. Daarnaast kunnen de vezels in de bladeren worden afgebroken tot suikers en lignine. Dit type biomassa wordt verwerkt in groene bioraffinagesystemen

Kenmerken van waardevolle componenten in groene biomassa zijn als volgt:

 • Cellulose: komt voor in de celwand en geeft stevigheid en structuur aan een plant. Cellulose is net als zetmeel een polymeer van glucose moleculen (C6-suiker), maar is door de specifieke rangschikking van de glucose moleculen (kristallijn) zeer moeilijk afbreekbaar.
 • Hemicellulose: komt voor in de celwand van de plant. Het is een polymeer van voornamelijk xylose en arabinose (C5-suikers). De moleculen in hemicellulose zijn zodanig gerangschikt dat een ongeordende structuur wordt verkregen (amorf). Om deze reden is hemicellulose veel makkelijker afbreekbaar dan cellulose.
 • Lignine: komt voor in de celwand van de plant en is een polymeer van aromatische verbindingen. Het vormt samen met hemicellulose een matrix van ongeordend (amorf) materiaal, waarin de geordende cellulose moleculen zijn ingebed. Lignine fungeert als een soort lijm en geeft ook bescherming aan de plant.

 

Houtachtige biomassa

Houtachtige biomassa of lignocellulose is een verzamelnaam die wordt gebruikt als het gaat over plantaardige biomassa die voornamelijk bestaat uit cellulose, hemicellulose en lignine. Voorbeelden van lignocellulosehoudende biomassa zijn hout en stro. Planten en bomen hebben door de specifieke lignocellulose structuur een grote mate van stevigheid en zijn beschermd tegen aanvallen van bacteriën en schimmels. Maar door deze specifieke structuur is het isoleren van waardevolle componenten uit lignocellulose een bewerkelijk proces. In tegenstelling tot de eetbare fractie van een plant is lignocellulose materiaal nog wel ruim beschikbaar.
Lignocellulosehoudende biomassa kan over het algemeen goed worden opgeslagen. Dit type biomassa wordt verwerkt in lignocellulose bioraffinagesystemen.

Links

Terug
GERELATEERD NIEUWS

Biomassa wordt steeds belangrijker als grondstof voor de productie van elektriciteit, warmte, materi...

Certificaten die op basis van NTA 8080 worden afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa producer...

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie va...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • NV Industriebank LIOF
  NV Industriebank LIOF
  NV Industriebank LIOF helpt Limburg economisch vooruit. LIOF ondersteunt bedrijven op het gebied van innoveren, investeren en vestigen. Daarnaast schept LIOF voorwaarden voor ontwikkeling van perspectiefrijke sectoren en het vestigingsklimaat, gericht op kansen voor het MKB en ruimte voor nieuwe bedrijvigheid. LIOF steunt ondernemingen pragmatisch, betrokken en proactief door zijn expertise te combineren met financiële daadkracht en een uitgebreid netwerk. Deze combinatie van diensten maakt LIOF slagvaardig en uniek.

  Adresgegevens
  Boschstraat 76, Maastricht


  Toegevoegd door
  Raymond Bevers


  Naar de volledige kaart

 • Plant One Rotterdam B.V.
  Plant One Rotterdam B.V.
  Plant One Rotterdam is dé testfaciliteit voor duurzame procestechnologie in de regio Rijnmond. Plant One Rotterdam vult het gat tussen laboratorium en full scale productie. Stimulering en versnelling van duurzame ontwikkelingen is een nadrukkelijk doel van de initiatiefnemers van Plant One Rotterdam. De in Plant One Rotterdam gedemonstreerde en gebruikte technologieën zijn vooral gericht op lager energiegebruik, efficiënter gebruik van grondstoffen, verwerken van reststromen, minder uitstoot van schadelijke stoffen, minder ruimtegebruik en het benutten van alternatieven voor fossiele grondstoffen.

  Adresgegevens
  Merseyweg 10 , Rotterdam

  Website
  http://www.plantone-rotterdam.nl/

  Toegevoegd door
  Plant-One


  Naar de volledige kaart

 • Orgaworld BV
  Orgaworld BV
  Orgaworld bouwt op dit moment in de haven van Amsterdam een nieuwe vergistings- en waterzuiveringsinstallatie. De installatie is geheel op zichzelf staand maar wordt gerealiseerd in de directe nabijheid van een aantal fabrieken en installaties van andere bedrijven waaronder een tankenpark, biodieselfabriek en een vetsmelterij. nder andere op het gebied van warmteherbenutting, logistiek en reststoffenverwerking is de samenwerking optimaal. De filosofie die schuil gaat achter dit plan matcht volledig met het Orgaworld adagium; Complete the circle. Door op een slimme manier industriële processen te koppelen nemen wij een voorschot op hoe naar ons idee industriële processen met name op het gebied van afvalverwerking, voedings- en genotmiddelenindustrie en energieopwekking in de toekomst uitgevoerd zullen gaan worden. Deze integratie van processen wordt door de bedrijven die naast Orgaworld het project in Amsterdam realiseren (Noba, Rotie en Biodiesel Amsterdam) het Greenmills concept genoemd. Greenmills staat voor integratie van procestechnologische en industriële processen door onder andere op een hoogwaardige manier gebruik te maken van elkaars (rest)producten en grondstofbehoeften.

  Adresgegevens
  Hornweg 63, Amsterdam

  Website
  http://www.orgaworld.nl/nl/greenmillsset_gbnl.html

  Toegevoegd door
  Orgaworld-BV


  Naar de volledige kaart

 • RPM Belgium Group NV
  RPM Belgium Group NV
  Manufacturer Industrial Flooring Resins, Speciality waterproofing and gasproof products. Supplier.

  Adresgegevens
  Henri Dunantstraat 11 B , 8700 Tielt

  Website
  www.rpm-belgium.be

  Toegevoegd door
  peterwens


  Naar de volledige kaart

 • Biobased Packaging Innovations
  Biobased Packaging Innovations
  Informatie & Expo Centre voor biobased retailverpakkingen en adviesbureau. Verbinden vraag en aanbod, kennis delen en biobased innovaties in de verpakkingsmarkt versnellen.

  Adresgegevens
  Diemerparklaan 25 , Amsterdam

  Website
  www.biobasedpackaging.nl

  Toegevoegd door
  greenserendipity


  Naar de volledige kaart

 • Baclin Balancing Climate & Industry NV
  Baclin Balancing Climate & Industry NV
  Bedrijf dat diensten levert als bijvoorbeeld projectmanagement, strategisch advies en internationale vertegenwoordigingen op het terrein van milieuvraagstukken in relatie tot de industrie.

  Adresgegevens
  Fascinatioboulevard 200 3065WB, Rotterdam


  Toegevoegd door
  Frans


  Naar de volledige kaart

 • Bumaga BV
  Bumaga BV
  Bumaga BV is een 10% dochterbedrijf van Kenniscentrum Papier en Karton. Bumaga richt zich op de implementatie van innovatieve procesunits voor de papier- en kartonproductie en het commercialiseren van nieuwe toepassingen van papier en karton.

  Adresgegevens
  IJsselburcht 3, Arnhem

  Website
  www.bumaga.nl

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • Innovem
  Innovem
  business development en advies op het gebied van duurzame energie en groene grondstoffen

  Adresgegevens
  Woudzoom 8, 3823 CA, Amersfoort

  Website
  www.innovem-duurzaam.nl

  Toegevoegd door
  gerardsmakman


  Naar de volledige kaart

 • TKI BBE
  TKI BBE
  De Topsectoren Agri&Food, Chemie en Energie bouwen via de Stichting Topconsortium voor Kennis en Innovatie Biobased Economy (TKI-BBE) de onderzoeksagenda en bieden bedrijven en kennisleveranciers financiële steun bij onderzoeksprojecten.

  Adresgegevens
  Nieuwe Kanaal 9-a, Wageningen

  Website
  www.tki-bbe.nl

  Toegevoegd door
  Bert


  Naar de volledige kaart