Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

Wetenschappelijke en technologische kennis  is belangrijk om van de biobased economy een succes te maken. De technologieën om biomassa te verkrijgen en om te zetten naar toepassingen zijn divers en moeten soms nog verder onderzocht worden. In Nederland zijn veel universiteiten, hoge scholen en andere onderzoeksinstellingen bezig met biobased economy.

Om meer focus en prioriteitstelling in het onderzoek te krijgen is recent de innovatieagenda biobased economy verschenen. Deze agenda is opgesteld door de Wetenschappelijke en Technologische Commissie (WTC) biobased economy, adviesorgaan van het ministerie van EL&I. Het rapport beschrijft drie fases voor de ontwikkeling van de groene chemie.

 • Fase 1: Inpassen van biochemicaliën in de petrochemische infrastructuur.
 • Fase 2: Volledig benutten van enzymen en fermentatie, aansluiting bij agro-industrie.
 • Fase 3: Bioraffinage, het benutten van de aanwezige complexiteit in de biomassa.

Hierdoor ontstaat een vergaande integratie van de landbouw en chemie.  Biomassa wordt door de landbouw geproduceerd  en vervolgens verwerkt  tot basischemicaliën voor energie en materialen.

 

Links

Extern

Terug
GERELATEERD NIEUWS

Vrouwelijke wetenschappers werkzaam in de life sciences in de fase drie tot tien jaar na hun promoti...

Bent u actief op het gebied van circulaire economie? En heeft u interesse om de R&D- en marktkan...

De biologische melk, karnemelk en yoghurt van Arla zit vanaf dit weekend in het meest duurzame zuive...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Biobased Packaging Innovations
  Biobased Packaging Innovations
  Informatie & Expo Centre voor biobased retailverpakkingen en adviesbureau. Verbinden vraag en aanbod, kennis delen en biobased innovaties in de verpakkingsmarkt versnellen.

  Adresgegevens
  Diemerparklaan 25 , Amsterdam

  Website
  www.biobasedpackaging.nl

  Toegevoegd door
  greenserendipity


  Naar de volledige kaart

 • Partners for Innovation
  Partners for Innovation
  Partners for Innovation is hét bureau voor duurzame innovatie. Samen met onze opdrachtgevers realiseren we winstgevende oplossingen voor een bio-based en circulaire economie. Onze expertise: productinnovatie, klimaat- en energiebeleid en duurzame biomassa.

  Adresgegevens
  Cruquiusweg 20, Amsterdam

  Website
  http://www.partnersforinnovation.com/

  Toegevoegd door
  Saskia de Lint


  Naar de volledige kaart

 • Gemeente Alphen aan den Rijn
  Gemeente Alphen aan den Rijn
  Lokale overheid

  Adresgegevens
  Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn

  Website
  www.alphenaandenrijn.nl

  Toegevoegd door
  Mieke Heim


  Naar de volledige kaart

 • DPI Value Centre
  DPI Value Centre
  DPI Value Centre: Innovatie in polymeren DPI Value Centre is een onafhankelijke organisatie die bedrijven helpt die willen innoveren en daarbij gebruik maken van polymeren. DPI Value Centre benut hierbij bestaande netwerken, waaronder de ca. 80 partnerbedrijven en kennisinstellingen van het Dutch Polymer Institute.

  Adresgegevens
  kennispoort, tu eindhoven, Eindhoven

  Website
  www.dpivaluecentre.nl

  Toegevoegd door
  Judith


  Naar de volledige kaart

 • Thatchtec BV
  Thatchtec BV
  Ontwikkeling, Productie en verkoop van bio-based bestrijdingsmiddelen

  Adresgegevens
  Agro Business Park 10, Wageningen

  Website
  www.thatchtec.nl

  Toegevoegd door
  hermanfeil


  Naar de volledige kaart

 • Infosfeer Sustainable CHAINge
  Infosfeer Sustainable CHAINge
  Infosfeer is gespecialiseerd in uitvoering van advies en projecten op kantoor, op de weg en op het water met een accent op duurzaamheid. The Bamboo CHAINge Project plant bamboe op braakliggende terreinen om er biomassa van te maken.

  Adresgegevens
  Burgemeester van der jagtkade 41, Hellevoetsluis

  Website
  http://www.infosfeer.nl/

  Toegevoegd door
  Jan-Govert


  Naar de volledige kaart

 • HLBbv
  HLBbv
  HLB ontwikkelt voortdurend nieuwe kennis op het gebied van plant- en bodemgezondheid en past deze toe in de gehele agroketen. Door de unieke combinatie van onderzoek, diagnose en advies hebben we een schat aan data en praktische kennis. Deze kennis vertalen we in praktische producten die een werkelijke meerwaarde geven voor de klant. We zijn gespecialiseerd in onderzoek en herkenning van alle ziekten, plagen en onkruiden in de open teelten zoals akkerbouw, bloembollen, vollegrondsgroenten, boomkwekerij en sportvelden. Een belangrijke specialisatie in onze portfolio is onderzoek op het terrein van quarantaine organismen. Dankzij ons professionele quarantainelaboratorium en gegarandeerd kwaliteitssysteem zijn we uniek op dit gebied. HLB wil bijdragen aan een efficiënte en duurzame landbouw door goed onderzoek, praktische diagnoses en adviezen met aantoonbare meerwaarde voor de agro-keten. Land- en tuinbouw zijn wereldwijd bepalend voor de toenemende vraag naar meer en duurzaam voedsel en schoon water. HLB draagt ook haar steentje bij aan een efficiënte en duurzame bedrijfsvoering in de landbouw. Dat realiseren we door nauwkeurig onderzoek te verrichten met diagnoses en praktische adviezen die een aantoonbare meerwaarde voor de agro-keten opleveren. Daarbij maken we de nieuwste kennis op het gebied van duurzaamheid praktisch toepasbaar voor boer en tuinder. HLB ontwikkelt voortdurend nieuwe kennis op het gebied van plant- en bodemgezondheid en past deze toe in de gehele agroketen. Door de unieke combinatie van onderzoek, diagnose en advies hebben we een schat aan data en praktische kennis. Deze kennis vertalen we in praktische producten die een werkelijke meerwaarde geven voor de klant. We zijn gespecialiseerd in onderzoek en herkenning van alle ziekten, plagen en onkruiden in de open teelten zoals akkerbouw, bloembollen, vollegrondsgroenten, boomkwekerij en sportvelden. Een belangrijke specialisatie in onze portfolio is onderzoek op het terrein van quarantaine organismen. Dankzij ons professionele quarantainelaboratorium en gegarandeerd kwaliteitssysteem zijn we uniek op dit gebied. HLB wil bijdragen aan een efficiënte en duurzame landbouw door goed onderzoek, praktische diagnoses en adviezen met aantoonbare meerwaarde voor de agro-keten. Land- en tuinbouw zijn wereldwijd bepalend voor de toenemende vraag naar meer en duurzaam voedsel en schoon water. HLB draagt ook haar steentje bij aan een efficiënte en duurzame bedrijfsvoering in de landbouw. Dat realiseren we door nauwkeurig onderzoek te verrichten met diagnoses en praktische adviezen die een aantoonbare meerwaarde voor de agro-keten opleveren. Daarbij maken we de nieuwste kennis op het gebied van duurzaamheid praktisch toepasbaar voor boer en tuinder.

  Adresgegevens
  Kampsweg 27 , Wijster

  Website
  www.hlbbv.nl

  Toegevoegd door
  hlbbv


  Naar de volledige kaart

 • AVEBE
  AVEBE
  1 Verwerking van zetmeelaardappelen tot zetmeel en zetmeelderivaten naast aardappeleiwitten en vezels. 2 het ontwikkelen en vermarkten van zetmelen in in voeding en industriele toepassingen

  Adresgegevens
  Prins hendrikplein 20, veendam

  Website
  http://www.avebe.com

  Toegevoegd door
  marco


  Naar de volledige kaart

 • Deltalinqs
  Deltalinqs
  Veel aandacht gaat uit naar innovatie op het gebied van groene chemie en groene brandstoffen. Binnen de programma’s van het Havenbedrijf en het RCI rond biomassa, richt Deltalinqs Energy Forum zich op het ontwikkelen van ketens tussen bestaande en nieuwe bedrijven in productie, omzetting, opslag en transport van groene grondstoffen.

  Adresgegevens
  Waalhaven Zuidzijde 19, Rotterdam

  Website
  http://www.deltalinqsenergyforum.nl/duurzame-energie-en-grondstoffen/

  Toegevoegd door
  Deltalinqs


  Naar de volledige kaart