Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

De Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen geeft in zijn topsectoradvies aan dat de tuinbouw een belangrijke rol kan spelen op het gebied van de biobased economy.

Planten bevatten (complexe) moleculen die als bouwstenen kunnen dienen voor de productie van geneesmiddelen, voedingsingrediënten zoals vitamines, smaak- en geurstoffen, en ingrediënten voor cosmetica en hoogwaardig veevoer.

Op basis van plantenveredeling, rassenkeuze, teeltoptimalisatie en gecontroleerde teelt en optimaal oogststadium kan de tuinbouw – als leverancier van hoogwaardige plantenstoffen – een belangrijke partner worden van de chemische industrie.

Ook plantaardig restmateriaal vormt nog een bron van potentieel nuttige grondstoffen zoals biociden, antioxidanten en kleur- en geurstoffen. Na extractie van deze stoffen blijft nog restmateriaal over dat kan worden vergist tot bio-energie.
Daarnaast wil de tuinbouw – in afstemming met partners in de keten – stappen zetten bij de toepassing van biobased materialen zoals verpakkingen, bloempotten, substraat, gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en bio-energie.

Links

 

Terug
GERELATEERD NIEUWS

Biomassa wordt steeds belangrijker als grondstof voor de productie van elektriciteit, warmte, materi...

De verpakkingssector houdt zich steeds meer bezig met biobased materialen als het om verpakkingen ga...

Certificaten die op basis van NTA 8080 worden afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa producer...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Kenniscentrum Papier en Karton
  Kenniscentrum Papier en Karton
  Het Kenniscentrum Papier en Karton is een initiatief van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken, de VNP. Sinds de oprichting in 1998 is het Kenniscentrum uitgegroeid tot de spil van de kennisinfrastructuur van de (inter)nationale papier- en kartonindustrie.

  Adresgegevens
  Ijsselburcht 3, Arnhem

  Website
  http://www.kcpk.nl/

  Toegevoegd door
  Kenniscentrum-Papier-en-Karton


  Naar de volledige kaart

 • Bouwpuur
  Bouwpuur
  Bouwpuur is de importeur van het onverlijmde houtbouwsysteem NUR-HOLZ. Met dit prefab bouwsysteem is het mogelijk om van hout betere gebouwen te maken: duurzaam, technisch beter, zekerder en gezonder. Energiezuinig, kwalitatief hoogstaand, en dat zonder architectonische beperkingen. Gemaakt van 100% hout, zonder lijm, zonder nagels.

  Adresgegevens
  Laan van Belgie 53, 4707 XE Roosendaal

  Website
  www.bouwpuur.nl

  Toegevoegd door
  Claudia


  Naar de volledige kaart

 • HAN BioCentre
  HAN BioCentre
  HAN BioCentre is een 'Centre of Expertise' in 'Biotechnology & Analysis' en overlapt op dit moment het lectoraat 'Industriële Microbiologie'. Onderzoek en ontwikkeling is gericht op het thema 'biodiscovery' in het kader van de 'bio-based economy'. De onderzoeksstaf van het BioCentre heeft expertise op uiteenlopende gebieden: moleculaire biologie, bio-informatica, chemie, biochemie, fermentatietechnologie en 'downstream processing'. Het HAN BioCentre beschikt over uitgebreide fermentatie-en downstream processing faciliteiten met o.a. een serie bioreactoren van 0.5 tot 20-liter.

  Adresgegevens
  Laan van Scheut 2, 6525 EM, Nijmegen

  Website
  www.hanbiocentre.nl

  Toegevoegd door
  richelewind


  Naar de volledige kaart

 • Hempflax
  Hempflax
  HempFlax in Oude Pekela richt zich op de productie en verwerking van duurzame grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten van milieubewust geteelde vezelhennep en vlas. Door op professionele wijze te werken aan de ontwikkeling en innovatie van herwinbare natuurvezelproducten, staat HempFlax aan het begin van een duurzame industriële keten.

  Adresgegevens
  Hendrik Westerstraat 20-22, oude pekela

  Website
  www.hempflax.nl

  Toegevoegd door
  Hempflax


  Naar de volledige kaart

 • Smakman Energy Consult
  Smakman Energy Consult
  Adviesbureau op het gebied van bio-energie en groene grondstoffen. Veel ervaring en groot netwerk, nauw verbonden met de Wageningen Universiteit

  Adresgegevens
  Woudzoom 8, Amersfoort


  Toegevoegd door
  smakmanec


  Naar de volledige kaart

 • Stichting BE-Basic
  Stichting BE-Basic
  Stichting BE-Basic is een internationaal publiek-privaat samenwerkingsverband dat industriele Biobased oplossingen ontwikkelt voor een duurzame samenleving. Binnen BE-Basic werken bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten samen aan R&D oplossingen voor de transitie naar een biobased economy. Met een jaarlijks budget van 45 miljoen euro en ruim 40 partners is BE-Basic een van de grootste onderzoeksconsortia op dit gebied. Wij initieren en stimuleren samenwerking tussen Universiteiten en industrie, tussen onderzoekers en ondernemers en tussen Nederland en het buitenland.

  Adresgegevens
  Mijnbouwstraat 120, Delft

  Website
  www.be-basic.org

  Toegevoegd door
  noeskadenobel


  Naar de volledige kaart

 • Aquapro
  Aquapro
  De Groasis waterboxx is geïntroduceerd in de markt door AquaPro Holland, een bedrijf opgericht door uitvinder Pieter Hoff. De Groasis waterboxx is een biomimicry techniek, een kunstmatige kopie van hoe Moeder Natuur een probleem oplost. De boxx is gemaakt van biopolymeren. Met de uitvinding van de waterboxx kunnen alle (door menselijk ingrijpen) geërodeerde gebieden op aarde, inclusief vele woestijnen, met weinig moeite en kosten hersteld worden.

  Adresgegevens
  Franseweg 9, Steenbergen

  Website
  www.aquaproholland.com/

  Toegevoegd door
  Aquapro


  Naar de volledige kaart

 • DSM Innovation Center
  DSM Innovation Center
  Het DSM Innovation Center werd in 2006 opgericht ter ondersteuning van de realisatie van DSM’s innovatiedoelstellingen zoals geformuleerd in Vision 2010 – Building on Strengths, inclusief doelstellingen gerelateerd aan de overkoepelende doelstelling om in 2010 €1 miljard extra omzet uit innovatie te genereren, het uitbreiden van de technologische basis, verbetering van het innovatieproces, bevordering van een innovatiegerichte cultuur en het creëren van platforms voor langetermijngroei. Het DSM Innovation Center omvat een Innovation Program Office, een afdeling Corporate Technology, een afdeling Intellectual Property, Licensing en Venturing-onderdelen, een Business Incubator en vier Emerging Business Areas (Biomedical, Personalized Nutrition, Speciality Packaging en White Biotechnology).

  Adresgegevens
  Het Overloon 1, heerlen

  Website
  http://www.dsm.nl/

  Toegevoegd door
  DSM-Innovation-Center


  Naar de volledige kaart

 • Rotterdam Biomass Commodities Network
  Rotterdam Biomass Commodities Network
  RBCN was established in 2009 with the support of the Rotterdam Climate Initiative to provide a networking platform to the Dutch biomass commodities sector. I n 2011 RBCN was formally transformed into an autonomous foundation to further support the biomass industry and biobased economy in The Netherlands and to build international partnerships with kindred organisations. Three to four times a year the RBCN organizes network events including a mid-summer event.

  Adresgegevens
  pompenbrug, Rotterdam

  Website
  http://www.rbcn.nl/

  Toegevoegd door
  Rotterdam-Biomass-Commodities-Network


  Naar de volledige kaart