Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

De papier en karton industrie gebruikt al jaren biomassa als grondstof voor materialen. Bij de productie van papier en karton wordt naast hout relatief veel water en energie gebuikt. De papierindustrie gaat zeer zorgvuldig om met grondstoffen. Duurzaamheid is noodzaak. Behoud en duurzaam beheer van de grondstoffen zijn bestaansvereisten. Zonder hout en water geen papier.

De papierindustrie is koploper in de Biobased economy. Geen sector gaat zo ver in het optimaal (her)gebruiken van grondstoffen en restafval. De industrie heeft de omslag gemaakt van product- naar cyclus denken. De unieke en duurzame eigenschappen van hout, papier en karton maken dit mogelijk. Bij het maken van papier past de industrie duurzame beginselen toe:

 • minder grondstoffen- en energiegebruik wordt nagestreefd;
 • wanneer energie wordt gebruikt dan zo bewust mogelijk en bij voorkeur middels alternatieve energie en/of bio-energie ;
 • zijn fossiele grondstoffen noodzakelijk dan worden deze zo efficiënt mogelijk ingezet.

Hout is een populaire grondstof voor de Biobased economy. De vraag ernaar zal toenemen. Daarom is de Nederlandse papier- en kartonsector op zoek naar duurzame alternatieve grondstoffen waarmee papier en karton kunnen worden geproduceerd. Lees meer over alternatieve grondstoffen. Papier en karton passen goed binnen de Biobased economy. Zowel de pulp uit verse houtvezels als de pulp uit gerecycled papier is biobased. De pulp is onderdeel van de CO2-cyclus: bomen nemen tijdens de groei COop. Pas bij verbranding komt de COweer vrij. Bij recycling blijft de CO2 opgeslagen in het product.

Cellulose

Daarnaast is cellulose belangrijk. Maar welke typen cellulose kun je inzetten voor welke toepassingen? Het rapport ‘Cellulose, een eindeloze bron van mogelijkheden’ , uitgebracht in opdracht van het Biorenewables Business Platform, biedt een helpende hand. De bijbehorende flyer laat zien dat met behulp van de tabellen in het rapport procesroutes kunnen worden ontwikkeld.

 

Links

 

 

Terug
GERELATEERD NIEUWS

Biomassa wordt steeds belangrijker als grondstof voor de productie van elektriciteit, warmte, materi...

Certificaten die op basis van NTA 8080 worden afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa producer...

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie va...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Groot Zevert Vergisting
  Groot Zevert Vergisting
  Eendenkroos: Onderzoek leerde dat eendenkroos goed groeit op een medium met vergistte dierlijke mest (digestaat). Dat bevat veel nutriënten en mineralen, waardoor het mogelijk is om eendenkroos te kweken en te verwerken in veevoer via een korte nutriënten kringloop. Hierdoor kan het soja als eiwitbron in veevoer (deels) vervangen. Groot Zevert Vergisting BV in Beltrum, dochteronderneming van een loonbedrijf, heeft jarenlange ervaring met de commerciële uitbating van een grootschalige biovergistingsinstallatie. Het bedrijf werkt samen met Thecogas uit Lochem, gespecialiseerd in ontwerp en realisatie van vergistingsinstallaties in combinatie met WKK’s, CC Advies uit Ulft, specialist in het ontwikkelen en optimaliseren van kweekmethoden voor aquatische biomassa en veevoederfabrikant ForFarmers uit Lochem.

  Adresgegevens
  Ringweg 28, Beltrum

  Website
  http://www.groot-zevert.nl/kroos

  Toegevoegd door
  Groot-Zevert-Vergisting


  Naar de volledige kaart

 • DLG BENELUX
  DLG BENELUX
  DLG BENELUX is gespecialiseerd in het organiseren van (internationale) congressen en beurzen, waarin de nadruk ligt op het uitwisselen van kennis en netwerken binnen de agribusiness en voedingsindustrie. Voorbeelden: Valorisation of Biomass International Algae Congres BioEnergy Decentral AGRITECHNICA Eurotier PotatoEurope PotatoWorld

  Adresgegevens
  Stationsplein Noord 4, Woerden

  Website
  http://www.dlg-benelux.com/

  Toegevoegd door
  Tessa


  Naar de volledige kaart

 • Bio Base Europe Pilot Plant
  Bio Base Europe Pilot Plant
  BBEPP schaalt bioprocessen op van labschaal naar pilootschaal (10 m3 of 10 ton schaal). Het gaat onder meer over pretreatment, biomassa fractionatie, enzymatische conversies, fermentatie, groene chemie en downstream processing

  Adresgegevens
  Rodenhuizekaai 1 , Ghent

  Website
  www.bbeu.org

  Toegevoegd door
  hwaegemn


  Naar de volledige kaart

 • Holland Novochem Technical Coatings B.V.
  Holland Novochem Technical Coatings B.V.
  Novochem Technical Coatings heeft in eigen huis een nieuwe generatie bio-based high-performance polymere coatings ontwikkeld en wordt vermarkt onder de naam NovoShield. Hiermee wordt een duurzaam alternatief gerealiseerd voor oppervlakken, die beschermd moeten worden tegen allerlei omgevingsinvloeden. Afhankelijk van de toepassing hebt u keuze uit coatings met unieke anticorrosieve eigenschappen, chemische en/of thermische resistentie. Desgewenst kan er oplosmiddelvrij gewerkt worden. Zoekt u een duurzame oplossing? Dan kunt u er gerust op zijn, deze bij ons te vinden.

  Adresgegevens
  vilawal 15 3432 NX, Nieuwegein

  Website
  http://www.hollandnovochem.com/#!/2

  Toegevoegd door
  Novochem


  Naar de volledige kaart

 • van Iersel
  van Iersel
  Van Iersel Compost behoort tot Nederlands grootste groenafvalverwerkers. Van Iersel heeft twee lokaties waar groenafval van openbare, particuliere en professionele bronnen worden ingenomen en verwerkt.

  Adresgegevens
  biezenmortelsestraat 57, biezenmortel

  Website
  www.van-iersel.eu

  Toegevoegd door
  van-Iersel


  Naar de volledige kaart

 • Rubia
  Rubia
  Rubia Pigmenta Naturalia is een Nederlands bedrijf dat plantaardige kleurstoffen vervaardigt en verkoopt. Op dit moment levert Rubia de rode kleurstof Rubia Red. Deze kleurstof wordt gewonnen uit de wortels van de meekrapplant. Rubia werkt bij de bereiding van de kleurstof uitsluitend met eigen meekrapvariëteiten. Zodoende heeft ze de zuiverheid van het uitgangsmateriaal dat voor de teelt wordt gebruikt volledig onder controle. Met Rubia Red is het mogelijk in verschillende toepassingen ongeveer 40% van het gehele kleurenspectrum te bestrijken. Rubia streeft ernaar in de toekomst nog andere, plantaardige kleurstoffen op de markt te brengen, zodat het volledige kleurenspectrum met plantaardige kleurstoffen te realiseren is.

  Adresgegevens
  Prins Reinierstraat 10, Steenbergen

  Website
  http://www.rubiapigmentanaturalia.nl/

  Toegevoegd door
  Rubia


  Naar de volledige kaart

 • Van Hall Larenstein, Hogeschool
  Van Hall Larenstein, Hogeschool
  De grootste Groene Hogeschool van Nederland, onderdeel van Wageningen UR. Via Lectoraat Biobased Economy onderdeel van Center of Ecellence Biobased Economy.

  Adresgegevens
  Agora 1, Leeuwarden


  Toegevoegd door
  Jan


  Naar de volledige kaart

 • Partners for Innovation
  Partners for Innovation
  Partners for Innovation is hét bureau voor duurzame innovatie. Samen met onze opdrachtgevers realiseren we winstgevende oplossingen voor een bio-based en circulaire economie. Onze expertise: productinnovatie, klimaat- en energiebeleid en duurzame biomassa.

  Adresgegevens
  Cruquiusweg 20, Amsterdam

  Website
  http://www.partnersforinnovation.com/

  Toegevoegd door
  Saskia de Lint


  Naar de volledige kaart

 • Waterstromen B.V.
  Waterstromen B.V.
  Waterstromen B.V. zuivert afvalwater en beheert vergistingsinstallaties t.b.v. industrieen.

  Adresgegevens
  Barchemseweg 18, Lochem

  Website
  www.waterstromen.nl

  Toegevoegd door
  waterstromen


  Naar de volledige kaart