Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

Wie zijn we?

Het platform APC is een industrieel samenwerkingsverband van bedrijven uit de agrofood, de papierindustrie en de chemische industrie.

Doelstellingen

Het platform APC wenst de volgende doelen te realiseren:

 • Het gezamenlijk identificeren van nieuwe kansen door het benutten van de synergie tussen de agro, de papier- en chemische industrie.
 • Het gezamenlijk oppakken van activiteiten gericht op het verzilveren van deze kansen: partijen bij elkaar brengen, gezamenlijke kennis en kunde ontwikkelen, business cases uitwerken.
 • Waar de biobased belangen parallel lopen dragen de agro, papier- en chemische industrie dezelfde visie op de biobased economy uit.

Visie

De inzet van biomassa levert voor alle sectoren een extra toegevoegde waarde op, zowel op basis van in Nederland geproduceerde biobased grondstoffen en reststromen als geïmporteerde biomassa.  Wij verwachten dat het relatieve belang van biomassa als grondstof voor chemicaliën en materialen sterk zal stijgen de komende decennia.

Activiteiten

Het platform APC heeft inmiddels de volgende ontwikkellijnen geïdentificeerd, waarop in 2011 succesvol businesscases zijn ontwikkeld:

 • Lignocellulose als grondstof: raffinage van lignocellulosehoudende zijstromen tot cellulose, hemicellulose en lignine, bouwstenen voor biobased half- en eindproducten.
 • Chemische bouwstenen uit planten: ophoging van waardevolle componenten in planten via veredeling gevolgd door isolatie van deze biobased building blocks.
 • Eiwitcascadering: het valoriseren van hoogwaardige eiwitten uit Nederlandse zijstromen.

Daarnaast organiseert het platform APC creatieve sessies om nieuwe kansrijke ontwikkelingen op het spoor te komen. De volgende sessies hebben al plaatsgevonden:

 • Natuurlijke kleurstoffen voor de papierindustrie
 • Biobased additieven voor de papierindustrie
 • Biobased coatings voor de bouwsector

In voorbereiding zijn sessies rond:

 • Vergroening van verpakkingsmaterialen
 • Vergroening kunststoffen/composieten
 • Biobased fibres/blended yarns

Links

Terug
GERELATEERD NIEUWS

Vanaf 2000 heeft de chemische industrie in China zich zeer snel ontwikkeld. Met bijna één biljoen ...

De Topsector Agri&Food wil de kennisinfrastructuur voor voedsel- en biobased-onderzoek en innova...

Het thema tijdens de Chemical Conference 2014 was dit jaar ‘Agri meets Chemicals: The biobased (r)...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • AkzoNobel functional chemicals
  AkzoNobel functional chemicals
  Ons onderdeel Functional Chemicals maakt chemische tussenproducten en performance chemicals. Deze worden gebruikt in alles – van tandpasta en ijs tot camerafilms en lippenstift. Ethyleenamines, chelaten, cellulosespecialiteiten, zoutspecialiteiten, zwavelproducten en polisulfiden zijn slechts enkele van de functional chemicals die we produceren. Net als onze base chemicals vindt u ze terug in vele alledaagse dingen zoals behangplaksel, bakkerijproducten en cosmetica. Ook worden ze toegepast in producten voor de mijnbouw-, elektronica- en landbouwindustrie.

  Adresgegevens
  Lispinweg 6, Herkenbosch

  Website
  http://www.akzonobel.com/nl/over_ons/organisatie/specialty_chemicals/functional_chemicals/

  Toegevoegd door
  AkzoNobel-functional-chemicals


  Naar de volledige kaart

 • Alta Innovation Support B.V.
  Alta Innovation Support B.V.
  Wij brengen uw creatieve, proces-technologische innovaties op succesvolle wijze naar een nichemarkt. Ook zoeken wij actief naar innovaties die uw bedrijf kan toepassen. Een zakelijke partner die mensen verbindt in de innovatieketen. Keten optimalisatie binnen uw processysteem is tevens onze expertise. Marktgerichte implementaties met een kleine ecologische voetafdruk. Duurzaam, energiezuinig en maatschappelijk verantwoord.

  Adresgegevens
  Verdistraat 16, 2807 HS, Gouda

  Website
  www.altais.nl

  Toegevoegd door
  alta


  Naar de volledige kaart

 • BIRD Engineering
  BIRD Engineering
  BIRD Engineering richt zich op biotech contractonderzoek, specifiek op het gebied van industriële microbiologie. Doel is om een brug te slaan tussen academische kennis en de industrie. Onderzoeksonderwerpen richten zich met name op WhiteBiotech, vervanging van petrochemicals door chemicals geproduceerd uit groene grondstoffen met micro-organismen. BIRD doet onderzoek op het gebied van fermentatie en moleculaire biologie. BIRD Engineering B.V. (BIRD) is opgericht op 1 april 1989 als spin-off van TU Delft.

  Adresgegevens
  Westfrankelandsedijk 1, Schiedam

  Website
  http://www.birdengineering.nl/

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • Kennisalliantie
  Kennisalliantie
  Onafhankelijke stichting. Bovenliggend doel is versterken van de regionale economie (in Zuid-Holland) dmv aanjagen projecten en processen, verbinden van partijen en versnellen van innovaties.

  Adresgegevens
  2627 BM, Delft

  Website
  www.kennisalliantie.nl

  Toegevoegd door
  Hester


  Naar de volledige kaart

 • VIBA-Expo
  VIBA-Expo
  VIBA-Expo is het aanspreekpunt voor duurzame ontwikkeling in het bouwen, wonen en werken. Steeds gericht op een duurzame balans tussen People, Planet en Profit. En toch betaalbaar, gezond, milieuvriendelijk en divers. VIBA-Expo heeft in Den Bosch een van de grootste exposities in Europa van duurzame planontwikkeling, ontwerp en realisatie, ingericht voor zowel professional, overheid als consument. In twee hallen presenteren zich meer dan 100 architecten, bouwbedrijven, producenten en dienstverleners. Dat gebeurt met exposities, cursussen, lezingen, symposia en beïnvloeding beleid in (inter)nationale netwerken. VIBA-Expo is beschikbaar als procesinitiator, procesbegeleider en als proces- en of producttoetser.

  Adresgegevens
  Veemarktkade 8, 's-Hertogenbosch

  Website
  www.vibaexpo.nl

  Toegevoegd door
  Adriaan


  Naar de volledige kaart

 • Tebodin Consultants & Engineers
  Tebodin Consultants & Engineers
  Meer dan 65 jaar geleden gestart in Den Haag, is Tebodin inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau. Met 3.000 medewerkers werkt Tebodin wereldwijd vanuit bijna 50 kantoren aan projecten. In Nederland heeft Tebodin 9 kantoren, verspreid door het land zodat we onze klanten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Onze unieke kracht daarbij is de integratie van consultancy en engineering, aangevuld met projectmanagement, procurement en constructiemanagement voor zowel grote als kleine projecten.

  Adresgegevens
  Franciscus Romanusweg 2, Maastricht

  Website
  www.tebodin.nl

  Toegevoegd door
  Erwin


  Naar de volledige kaart

 • Biobased Business Accelerator
  Biobased Business Accelerator
  Biobased Business Accelerator is sinds 2008 actief als landelijk platform dat stakeholders uit alle voor de biobased economie relevante sectoren bijeenbrengt rond nieuwe businessproposities. Wij willen hiermee een bijdrage leveren aan het versnellen en commercialiseren van proces-, product- en keteninnovaties in de transitie naar een biobased economie. Een helder dienstverleningsconcept, financiële deelname door marktpartijen, bottom-up innovaties uit het MKB en versnelling van het proces van business development staan hierin centraal. De BbBA als schakel tussen MKB bio-innovaties enerzijds en kennisinstellingen en industrie uit verschillende sectoren anderzijds.

  Adresgegevens
  Velperplein 8, Arnhem

  Website
  http://www.biobasedaccelerator.nl/

  Toegevoegd door
  Edwin Hamoen


  Naar de volledige kaart

 • Mijnders
  Mijnders
  Interim projectmanagement & Advies in de biobased economy.

  Adresgegevens
  2274TP, Voorburg


  Toegevoegd door
  Cornelis


  Naar de volledige kaart

 • Tree Power
  Tree Power
  Tree Power wil uitgroeien tot een producent van tweede generatie bio olie. Tree Power ontwikkelt op het moment een aantal pyrolyse installaties in Europa, waaronder de Empyro installatie in Hengelo.

  Adresgegevens
  Prins Hendrikkade 1a 3441XD, Woerden


  Toegevoegd door
  Edwin Noomen


  Naar de volledige kaart