Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

Uit gras een duurzaam eiwit produceren voor de diervoedersector dat sojaschroot vervangt. En met ditzelfde gras een duurzame vezel maken voor de papier- en kartonindustrie. Het consortium ‘Grassa!’ maakt het waar. Aan de basis staan vader en zoon Sanders, als adviseur en onderzoeker. 

Nederland kent vele hectares gras. Bioraffinage is het slim verwerken van planten en plantenresten voor meerdere toepassingen. Planten zijn opgebouwd uit grondstoffen zoals vezels, olie, suikers en eiwitten. Door slimme technieken kunnen deze grondstoffen uit planten geraffineerd worden om er vervolgens nieuwe producten van te maken. Bij Grassa! wordt gras gekneusd en vermalen zodat het aanwezige grassap kan worden uitgeperst en er grasvezel overblijft. In het sap zitten opgeloste eiwitten. Dit eiwit wordt gewonnen door verwarming van het sap waardoor het eiwit een vaste vorm krijgt en zo kan worden afgescheiden. Het eiwit kan worden gebruikt in voeding. De grasvezel kan na eventuele verdere bewerkingen geschikt worden gemaakt voor gebruik in bijvoorbeeld karton. De KPN-fractie – Kalium, Fosfor en Stikstof – kan weer terug naar het land. De term raffinage refereert aan olieraffinage maar het proces van raffinage is niet te vergelijken. Bioraffinage is een stuk eenvoudiger dan olieraffinage. Voor bioraffinage is geen grote industrie vereist. Dat houdt de investeringen beperkt.

De ambitie van het Biorenewables Business Platform is om in 2030 in Nederland 30 procent van de fossiele grondstoffen te hebben vervangen door groene grondstoffen. Met als resultaat minder CO2-uitstoot en minder afhankelijkheid van aardolie, kolen en aardgas. Bij de ontwikkeling van een groene economie kan Nederland een belangrijke rol spelen, want de Nederlandse situatie biedt uitstekende perspectieven. Denk aan de internationaal vermaarde agro- en chemische industrie, veel reststromen van biomassa en grote havens voor de import van biomassa. Bioraffinage wordt gezien als een sleuteltechnologie voor de biobased economy. Het wordt ondersteund met een tender voor pilot- en demonstratieprojecten.

 

 

Terug
GERELATEERD NIEUWS

In de Milieulijst 2015 zijn diverse mogelijkheden opgenomen voor ondersteuning van Biobased projecte...

Het Zuid-Afrikaanse papierconcern Sappi gaat substantieel investeren  in een proeffabriek voor nan...

De vierde en laatste call van het CSER PhD-programma is geopend, zie de FOM-website. Deze call sluit...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Eco-Makelaar
  Eco-Makelaar
  Toeleverancier bouwwereld met duurzame producten, zoals BIO-PCM. Maar ook bezig met nieuwe innovatie materialen, bijv. bouwblok van hennep.

  Adresgegevens
  Lidwinahof 16, Venray

  Website
  www.eco-makelaar.eu

  Toegevoegd door
  Richard


  Naar de volledige kaart

 • DLV Plant BV
  DLV Plant BV
  DLV Plant zoekt oplossingen om de organische reststoffen op landbouwbedrijven te gebruiken voor de energievoorziening, organische stofvoorziening en mineralenmanagement

  Adresgegevens
  lireweg 5c, nieuw vennep

  Website
  www.dlvplant.nl

  Toegevoegd door
  rik


  Naar de volledige kaart

 • Zirk©Technology
  Zirk©Technology
  Zirk©Technology aims to link innovative businesses and industrial entrepreneurs who are active in the bio-based economy. Our goal is to generate synergy across the value chain. Zirk©Technology has extensive experience in areas ranging from fundamental and applied Research & Development to the operational management of production plants. Zirk©Technology is at the forefront of the biofuels and biorefinery/ biochemical field, with expertise that extends to the processing of feed streams, waste streams, and the development of “ green energy and utilities”. Special focus is directed at the synergy between the fields of biotechnology, conventional chemistry and chemical engineering.

  Adresgegevens
  2211GD, Noordwijkerhout

  Website
  www.zirk-tech.nl

  Toegevoegd door
  Hennie


  Naar de volledige kaart

 • Energy Matters
  Energy Matters
  Energy Matters is een onafhankelijk advies- en kennisbureau gespecialiseerd in energiebesparing en decentrale opwekking met warmte-krachtkoppeling (WKK) en duurzame energie. Met een team van jonge inventieve medewerkers en ervaren adviseurs zijn we actief in zowel de gebouwde omgeving, de industrie als de land- en tuinbouwsector. Met ruim 20 jaar ervaring helpen wij u bij het vinden van de juiste oplossingen.

  Adresgegevens
  Princenhofpark 15, 3972 NG, Driebergen


  Toegevoegd door
  petergoudswaard


  Naar de volledige kaart

 • Thiecon|SW bv
  Thiecon|SW bv
  ontwikkeling en realisatie van innovatieve concepten op het gebied van milieutechnologie en duurzaamheid

  Adresgegevens
  Laagerfseweg, Woudenberg


  Toegevoegd door
  johan


  Naar de volledige kaart

 • HyGear BV
  HyGear BV


  Adresgegevens
  Westervoortsedijk 73, Arnhem

  Website
  http://hygear.nl/

  Toegevoegd door
  HyGear


  Naar de volledige kaart

 • Innostart BV
  Innostart BV
  nnoStart is gespecialiseerd in het ontwikkelen en naar commerciële praktijk vertalen van innovatieve concepten op het gebied van de benutting van groene, hernieuwbare grondstoffen, "biomassa", tot duurzame energie en producten. InnoStart helpt u op weg in de transitie naar een meer Biobased Economy. Voor haar activiteiten beschikt InnoStart over een forse inhoudelijke kennis en ervaring op het gebied van business development binnen alle voor de biobased economy belangrijke sectoren, zoals agrofood, chemie, materialen en life sciences. Daarnaast biedt InnoStart’s uitgebreide netwerk in industrie en overheid u de mogelijkheid in contact te komen met specialistische kennis en ingangen om uw bedrijfsontwikkeling verder vorm te geven.

  Adresgegevens
  Nieuwwijkstraat 37, Heijen

  Website
  www.innostartconsulting.nl

  Toegevoegd door
  Innostart-BV


  Naar de volledige kaart

 • Biopark Terneuzen
  Biopark Terneuzen
  Veel bedrijven die nu aan Biopark Terneuzen deelnemen, zijn al druk bezig met het uitvoeren van duurzame projecten die voordeel opleveren voor alle betrokken partijen. Voorbeelden zijn Rosendaal Energy (biodiesel), Nedalco (alcohol), Cargill (zetmeel) en Yara (kunstmest). Deze bedrijven wisselen elkaars bijproducten en reststoffen uit en gebruiken die als grondstof of in de vorm van energie. Dat gaat als volgt: Cargill levert restproducten van zetmeel, gezuiverd water, energie en samengeperste lucht aan Nedalco. Yara levert restwarmte en zuivere CO2 aan het glastuinbouwproject in de Koegorspolder. Rosendaal Energy levert water aan het recyclingbedrijf Heros. Deze onderlinge uitwisseling zorgt er dus voor dat de restproducten niet als afval in ons milieu terechtkomen maar dat ze worden gebruikt in andere producten. Meer van deze ‘Smart Links’ tussen de deelnemers worden nu uitgeprobeerd of zijn in ontwikkeling.

  Adresgegevens
  Schelpenpad 2, Terneuzen

  Website
  http://www.bioparkterneuzen.com/

  Toegevoegd door
  Biopark-Terneuzen


  Naar de volledige kaart

 • The Dutch Biorefinery Cluster
  The Dutch Biorefinery Cluster
  De partners in het Dutch Biorefinery Cluster verwerken reeds decennia-lang plantaardige grondstoffen tot waardevolle food en non-food producten. Deze tot nu toe onafhankelijke 'groene' ketens zullen in de groeiende Biobased Economy diverse nieuwe producten produceren en daarmee meer waarde halen uit de grondstoffen. De ketens zullen daarin met elkaar verstrengelen en gezamenlijk de kringlopen sluiten. The Dutch Biorefinery Cluster maakt door bundelen van kennis, kunde, faciliteiten en middelen via open innovatie een sprong voorwaarts in het vollediger tot waarde brengen van biomassa. Betrokken organisaties: Crown Van Gelder Cosun Avebe Productschap Akkerbouw FrieslandCampina VNCI Courage Kenniscentrum Papier & Karton

  Adresgegevens
  Postbus 424, Groningen

  Website
  http://www.dutchbiorefinerycluster.nl/

  Toegevoegd door
  The-Dutch-Biorefinery-Cluster


  Naar de volledige kaart