Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

9
Feb
Gepost door Redactie

Attero eerste producent van groene stroom uit aantoonbaar duurzame biomassa

Gepubliceerd op 9 februari 2015

Voor het eerst zijn Garanties van Oorsprong (GvO’s) op de markt gekomen voor elektriciteit uit NTA 8080 gecertificeerde biomassa. Met GvO’s kunnen bedrijven aantonen dat hun energie is opgewekt uit duurzame bronnen, zoals zon, wind, water en biomassa. De afvalenergiecentrale van Attero in Wijster heeft als eerste GvO’s van CertiQ mogen ontvangen voor het opwekken van groene stroom uit NTA 8080 gecertificeerde biomassa. Hiermee toont Attero aan dat de gebruikte biomassa van duurzame herkomst is.

In september vorig jaar ontving Attero het NTA 8080-certificaat voor het omzetten van reststromen in groene elektriciteit door verbranding. Ook heeft Attero in 2011 als eerste bedrijf in Nederland NTA 8080-certificaten ontvangen voor zijn gasvormige biomassa waaruit het bedrijf op diverse locaties groen gas produceert.

“Wij tonen hiermee aan dat Attero serieus werkt aan het vergroenen en verduurzamen van zijn productieprocessen, naast het terugwinnen van grondstoffen uit reststromen. De behaalde GVO’s zijn hier het concrete bewijs van” – Marcel Daemen, directeur Afvalenergiecentrales Attero

“Eindverbruikers hechten steeds meer waarde aan inzicht in de herkomst van de energie die zij verbruiken. Met duurzaamheidsinformatie op een Garantie van Oorsprong versterken wij de transparantie over de hele keten van bron tot verbruik.” – Jan van der Lee, CertiQ

Attero

Wij richten ons op maximale terugwinning, hergebruik en nuttige toepassing van grondstoffen uit afval en de productie van duurzame energie uit afval. Door innovatief te blijven denken en doen, willen wij steeds méér uit reststromen halen. Als marktleider in de verwerking van huishoudelijk en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval verwerkt Attero meer dan 3 miljoen ton in Nederland. Attero heeft ruim 750 medewerkers in dienst. Waterland Private Equity Investments is eigenaar van Attero.

CertiQ

CertiQ, dochter van TenneT TSO B.V., certificeert energie die is opgewekt uit de duurzame bronnen zon, water, wind en biomassa. CertiQ is voor deze taak aangewezen door de overheid. De Garanties van Oorsprong die zij elektronisch verstrekken, zijn in Nederland het enige geldige bewijs dat energie duurzaam is opgewekt. Certificaten die worden uitgegeven door CertiQ zijn verhandelbaar binnen Europa.

NTA 8080

NTA 8080 is het internationale duurzaamheidscertificaat voor alle soorten biomassa, zowel biobrandstoffen als vaste en gasvormige biomassa met een energietoepassing. Bedrijven die het certificaat behaald hebben, tonen aan dat zij voldoen aan de NTA 8080-eisen, waaronder de reductie van broeikasgassen, concurrentie met voedselvoorziening of andere lokale toepassingen, biodiversiteit, milieueisen en socio-economische eisen.
NTA 8080 is erkend door de Europese Commissie om aan te tonen dat wordt voldaan aan de Europese duurzaamheidseisen voor biobrandstoffen die zijn vastgelegd in de Richtlijn Hernieuwbare Energie (2009/28/EC). Ook wordt NTA 8080 expliciet genoemd als duurzaamheidseis voor biomassa in het recent afgesloten Energieakkoord.

Meer informatie

Meer informatie over NTA 8080 kunt u vinden op www.nen.nl/nta8080.
Of u kunt contact opnemen met Harmen Willemse, NEN Energie, telefoon (015) 2 690 295, e-mail nta8080@nen.nl.

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie va...

Wetenschappelijke experts uit binnen- en buitenland bespreken vanuit verschillende invalshoeken het ...

Voor het eerst zijn Garanties van Oorsprong (GvO's) op de markt gekomen voor elektriciteit uit N...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • NNRGY Crops Holland
  NNRGY Crops Holland
  NNRGY® Crops Holland is bedenker van het prijswinnende idee om energiegewassen op braakliggende gronden te verbouwen.

  Adresgegevens
  Burgemeester Van der Jagtkade 41, Hellevoetsluis

  Website
  http://www.nnrgy.com/

  Toegevoegd door
  Jan-Govert


  Naar de volledige kaart

 • IPSS Engineering BV
  IPSS Engineering BV
  IPSS Engineering biedt innovatieve totaaloplossingen voor uw bio-based productieproces en/of installatie; •Ontwikkelen van het proces in de onderzoeksfase tot en met het geoptimaliseerde proces in de productie-installatie; •Het ontwerpen van lab-, pilot- en productie-installaties van onderzoeksfase tot en met constructie; •Ondersteuning op het gebied van procestechnologie, procesontwerp/techniek, elektrische en instrumentele en mechanische technologie; •Optimalisatie van productieproces c.q. installatie op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en beperking van de afvalstromen

  Adresgegevens
  Bronland 12T, Wageningen

  Website
  www.ipss.nl

  Toegevoegd door
  ggerritsenipss-nl


  Naar de volledige kaart

 • TNO
  TNO
  Demand for clean, affordable and sustainable energy sources is one of the major challenges confronting Western society today. The process industry can play a key role in meeting this challenge by providing alternative fuels and limiting its own energy consumption. TNO supports industry and government optimise existing processes by using unique models for process control along with new sensors. We also develop new ways of processing biomass: Hydro Thermal Upgrading, pyrolysis and supercritical gasification. These processes are an important impulse in achieving the goals for renewable energy sources and agreements made on greenhouse gases in the Kyoto treaty.

  Adresgegevens
  stieltjesweg 1, Delft

  Website
  http://www.tno.nl/groep.cfm?context=thema&content=markt_producten&laag1=895&laag2=190&item_id=224

  Toegevoegd door
  TNO


  Naar de volledige kaart

 • Biobased Team Nederlandse Ambassade Parijs
  Biobased Team Nederlandse Ambassade Parijs
  Het Biobased Economy team aan de Nederladnse Ambassade in Parijs legt lijntjes tussen spelers in Nederland en Frankrijk actief op het gebied van de biobased economy. Wij organiseren Nederlandse handels- en kennismissies naar Frankrijk en rapporteren over ontwikkelingen in Frankrijk. Stel ons gerust vragen!

  Adresgegevens
  7 rue Eblé, 75007 Paris

  Website
  http://nost-france.org/

  Toegevoegd door
  Joannette


  Naar de volledige kaart

 • Green Olive
  Green Olive
  Biomassa van geperste olijven in pellets

  Adresgegevens
  7900-112, Ferreira do Alentejo-Portugal


  Toegevoegd door
  Theo


  Naar de volledige kaart

 • Tebodin Consultants & Engineers
  Tebodin Consultants & Engineers
  Meer dan 65 jaar geleden gestart in Den Haag, is Tebodin inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau. Met 3.000 medewerkers werkt Tebodin wereldwijd vanuit bijna 50 kantoren aan projecten. In Nederland heeft Tebodin 9 kantoren, verspreid door het land zodat we onze klanten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Onze unieke kracht daarbij is de integratie van consultancy en engineering, aangevuld met projectmanagement, procurement en constructiemanagement voor zowel grote als kleine projecten.

  Adresgegevens
  Franciscus Romanusweg 2, Maastricht

  Website
  www.tebodin.nl

  Toegevoegd door
  Erwin


  Naar de volledige kaart

 • IUCN Nederlands Comité (IUCN NL)
  IUCN Nederlands Comité (IUCN NL)
  IUCN NL werkt aan pragmatische oplossing voor behoud en een verantwoord beheer van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen in internationaal perspectief. IUCN NL heeft expertise in het realiseren van duurzame biomassa productieketens

  Adresgegevens
  Plantage Middenlaan 2K, 1018 DD Amsterdam

  Website
  www.iucn.nl

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • MIRACAMPO BV
  MIRACAMPO BV
  Miracampo is an investor in the areas of alternative energy, water, materials and sustainable chemicals. Founded in 2010 it has invested in and advised companies in these industrial sectors.

  Adresgegevens
  oosterom 4, Sneek

  Website
  http://www.miracampo.nl/

  Toegevoegd door
  Ed Flohr


  Naar de volledige kaart

 • Geurtz Group
  Geurtz Group
  U wilt uw bedrijf duurzamer maken, waarde halen uit afval of reststromen in uw bedrijf, lokaal energie opwekken of zelfs uw wagenpark laten rijden op vloeibaar biogas. Wij geven no-nosense advies gericht op de implementatie, de kosten maar vooral ook de opbrengsten. Wij hebben het netwerk om u te begeleiden van idee tot realisatie. We promoten geen eigen technologie maar weten voor elk bedrijf de juiste winstgevende oplossing te vinden.

  Adresgegevens
  herelsestraat, heerle

  Website
  www.geurtzgroup.com

  Toegevoegd door
  Jaap


  Naar de volledige kaart