Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

7
Jan
Gepost door Redactie

Biobased Chemie in China

Gepubliceerd op 7 januari 2015

Vanaf 2000 heeft de chemische industrie in China zich zeer snel ontwikkeld. Met bijna één biljoen euro chemical sales is China uitgegroeid tot een wereldspeler van formaat. Aanvankelijk werden er vooral basis chemicaliën geproduceerd, maar ook als het gaat om fijn chemie speelt China een steeds grotere rol. Daarnaast vindt er steeds meer R&D plaats in China.

Toenemende aandacht voor biobased chemie

Vervuiling en de daaraan gekoppeld lucht- en waterkwaliteit is momenteel een constant onderwerp van discussie. Door toenemend besef van het effect van producten en productieprocessen op het milieu, groeit de aandacht voor biobased chemie. Dientengevolge wordt er dit jaar bijna één miljard dollar geïnvesteerd in de biobased chemiesector.

Overheidsbeleid

Ook binnen de overheid leeft de urgentie om maatregelen te nemen die vervuiling tegen gaan. De chemische industrie speelt hierbij een grote rol. Dit gebeurt enerzijds door regels op te leggen en aan de andere kant door (de ontwikkeling van) milieuvriendelijke processen en producten te stimuleren. Voorbeelden van voordelen die gegeven worden zijn subsidies, lagere landprijzen, toegang tot onderzoeksprogramma’s en belastingvoordelen.

Kansen

Bovenstaande ontwikkelingen bieden kansen voor buitenlandse partijen. Aangezien er in Nederland veel kennis en expertise aanwezig is op het gebied van biobased chemie (en deze in China vaak ontbreekt), kunnen bedrijven en universiteiten hierop inspelen. Een eerste stap is een verkennende fact-finding missie naar China. Een biobased conferentie is hiervoor een mooi startpunt.

China International Biobased Technology and Partnering Conference Shanghai (26 en 27 mei)

De jaarlijkse China International Biobased Technology and Partnering Conference in Shanghai zal gaan over de potentie op het gebied van biobased chemie in China, integratie van de waardeketen door middel van internationale samenwerking en het linken van investeerders aan projecten. De focus zal liggen op biobased chemicals, biobased plastics en biofuels. Ook zal er aandacht besteed worden aan de investeringen die gepaard gaan met de ontwikkeling van biobased industrie.

Aanwezigen zijn:
– Producenten van biobased chemicals, plastics en fuels
– Land- en tuinbouw bedrijven (suiker, zetmeel, zaden en oliën/vetten)
– Toeleveranciers van biomassa
– Overheden
– Kapitaalverstrekkers
– Technologie platforms
– Kennisinstellingen
– Bedrijven die zich richten op eindgebruik

Bezoek aan China

Om de conferentie heen zou een toegespitst programma gebouwd kunnen worden met bezoeken (aan diverse bedrijven en universiteiten/instituten) en matchmaking sessies (met lokale partijen). Het bezoek aan China zal bij voldoende belangstelling plaatsvinden in de week van 25 tot 29 mei.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten den Dekker, Netherlands Office for Science & Technology (NOST), Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Shanghai (Telefoon: +86 13 611901446 en mail: md[at]nost.org.cn

 

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Vanaf 2000 heeft de chemische industrie in China zich zeer snel ontwikkeld. Met bijna één biljoen ...

De Topsector Agri&Food wil de kennisinfrastructuur voor voedsel- en biobased-onderzoek en innova...

Het thema tijdens de Chemical Conference 2014 was dit jaar ‘Agri meets Chemicals: The biobased (r)...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Avantium Technologies B.V.
  Avantium Technologies B.V.


  Adresgegevens
  Zekeringstraat 29 1014 BV, Amsterdam

  Website
  http://www.avantium.com/

  Toegevoegd door
  Avantium


  Naar de volledige kaart

 • Green PAC iLab
  Green PAC iLab
  Green PAC iLab biedt startende ondernemers ondersteuning bij het ontwikkelen, produceren en vermarkten van innovatieve kunststof (delen van) producten. Bij Green PAC iLab wordt deze ondersteuning onder zeer gunstige voorwaarden aangeboden en creëert volop kansen om te werken aan de wereld van morgen!

  Adresgegevens
  Ceintuurbaan 15, Zwolle

  Website
  www.greenpacilab.nl

  Toegevoegd door
  Julie Zonneveld


  Naar de volledige kaart

 • Between-us
  Between-us
  Onze klanten zijn op zoek naar nieuwe strategieën, nieuwe producten, en inzet van nieuwe grondstoffen. Between-us helpt bedrijven met het integreren van duurzaamheid in de business: strategie, ontwerp en uitrol van het duurzaamheidsprogramma en innovatie. Wij werken met business schools als INSEAD en IMD rondom praktijk-cases. Tevens expertise op het gebied van o.a. Dow Jones Sustainability Index, GRI, RepTrak, Carbon Disclosure Project, Credit360.

  Adresgegevens
  4818 RD, Breda

  Website
  www.between-us.com

  Toegevoegd door
  Els


  Naar de volledige kaart

 • Havenschap Moerdijk
  Havenschap Moerdijk
  Moerdijk is de 4e zeehaven van Nederland. In haar visie voor de haven en gerelateerde bedrijven heeft zij het aantrekken van biobased industry tot speerpunt verklaard.

  Adresgegevens
  Plaza 3, Moerdijk

  Website
  www.havenschapmoerdijk.nl

  Toegevoegd door
  Arjen


  Naar de volledige kaart

 • DPI Value Centre
  DPI Value Centre
  DPI Value Centre: Innovatie in polymeren DPI Value Centre is een onafhankelijke organisatie die bedrijven helpt die willen innoveren en daarbij gebruik maken van polymeren. DPI Value Centre benut hierbij bestaande netwerken, waaronder de ca. 80 partnerbedrijven en kennisinstellingen van het Dutch Polymer Institute.

  Adresgegevens
  kennispoort, tu eindhoven, Eindhoven

  Website
  www.dpivaluecentre.nl

  Toegevoegd door
  Judith


  Naar de volledige kaart

 • Chemelot
  Chemelot
  Chemelot is méér dan een industrieterrein. Het is een unieke chemie- en materialencommunity die zorgt voor een versnelde businessgroei via de open uitwisseling van ideeën. Chemelot is ontworpen vanuit één centrale gedachte: het samenbrengen van kennis en vaardigheden die normaliter alleen toebehoren aan grote organisaties, en deze toepassen binnen een flexibele community van kleine en grote chemische bedrijven, die de kijk op de chemische industrie ingrijpend verandert.

  Adresgegevens
  mijnweg 2, geleen

  Website
  http://www.chemelot.nl/default.aspx?taal=nl

  Toegevoegd door
  Chemelot


  Naar de volledige kaart

 • VIBA-Expo
  VIBA-Expo
  VIBA-Expo is het aanspreekpunt voor duurzame ontwikkeling in het bouwen, wonen en werken. Steeds gericht op een duurzame balans tussen People, Planet en Profit. En toch betaalbaar, gezond, milieuvriendelijk en divers. VIBA-Expo heeft in Den Bosch een van de grootste exposities in Europa van duurzame planontwikkeling, ontwerp en realisatie, ingericht voor zowel professional, overheid als consument. In twee hallen presenteren zich meer dan 100 architecten, bouwbedrijven, producenten en dienstverleners. Dat gebeurt met exposities, cursussen, lezingen, symposia en beïnvloeding beleid in (inter)nationale netwerken. VIBA-Expo is beschikbaar als procesinitiator, procesbegeleider en als proces- en of producttoetser.

  Adresgegevens
  Veemarktkade 8, 's-Hertogenbosch

  Website
  www.vibaexpo.nl

  Toegevoegd door
  Adriaan


  Naar de volledige kaart

 • Copernicus Institute, Utrecht University
  Copernicus Institute, Utrecht University
  The Copernicus Institute of Sustainable Development is the scientific institute for sustainability research and teaching of Utrecht University. We contribute to the transition to a sustainable society through scientific excellence in a multi-disciplinary environment. In all 4 groups of the Copernicus Institute, research on various aspects (sustainability, technology & innovation, governance etc.) of the Bio-Based Economy is performed. For more information, contact Prof. Dr. Martin Junginger, h.m.junginger@uu.nl

  Adresgegevens
  Heidelberglaan 2, Utrecht

  Website
  www.uu.nl/copernicus

  Toegevoegd door
  mjunginger


  Naar de volledige kaart

 • Zirk©Technology
  Zirk©Technology
  Zirk©Technology aims to link innovative businesses and industrial entrepreneurs who are active in the bio-based economy. Our goal is to generate synergy across the value chain. Zirk©Technology has extensive experience in areas ranging from fundamental and applied Research & Development to the operational management of production plants. Zirk©Technology is at the forefront of the biofuels and biorefinery/ biochemical field, with expertise that extends to the processing of feed streams, waste streams, and the development of “ green energy and utilities”. Special focus is directed at the synergy between the fields of biotechnology, conventional chemistry and chemical engineering.

  Adresgegevens
  2211GD, Noordwijkerhout

  Website
  www.zirk-tech.nl

  Toegevoegd door
  Hennie


  Naar de volledige kaart