Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

15
Dec
Gepost door Redactie

Bundeling onderzoek Food en Biobased en versterkte infrastructuur

Gepubliceerd op 15 december 2014

De Topsector Agri&Food wil de kennisinfrastructuur voor voedsel- en biobased-onderzoek en innovatie verder versterken. Daartoe is de afgelopen periode een plan opgesteld om een deel van het onderzoek van DLO (Wageningen UR) en TNO te bundelen en de coördinerende en programmerende taken van Topinstituut Food & Nutrition onder te brengen in het Topconsortium Agri&Food (TKI A&F). 

TNO en DLO gaan vanaf 1 januari intensiever samenwerken op de onderzoeksterreinen voedsel, voeding en biobased economy. In eerste instantie vindt de samenwerking plaats in de innovatieprogramma’s ‘Customized processed food for quality and health’ en ‘Biorefinery for raw material availability and flexibility’. Het is de bedoeling dat vanaf eind 2017 de betrokken groepen worden gehuisvest op één locatie in Wageningen waardoor er een gezamenlijke organisatie ontstaat.

Eén loket

Volgend jaar wordt ook de onderzoeksprogrammering van TI Food and Nutrition overgeheveld naar het TKI Agri&Food van de topsector. Op die manier ontstaat er één onafhankelijk loket voor alle verschillende typen PPS-onderzoek. TKI Agri&Food bedient dan zowel het fundamenteel-strategische onderzoek als het toegepaste onderzoek en de valorisatieactiviteiten.

Bedrijfsleven heeft beste kennis nodig

Enkele grote Nederlandse bedrijven in het food-domein ondersteunen de opzet van het Grand Design binnen de topsector Agri&Food : Unilever, Friesland Campina, DSM en Nutricia hebben hun support uitgesproken. Zij verwachten dat de transitie van TKI Agri&Food en Tl Food and Nutrition en de samenwerking van DLO en TNO op het gebied van Food en Biobased in het Grand Design traject zullen bijdragen aan het tot stand brengen van een internationaal prominente kennisinfrastructuur voor onderzoek en innovatie in de Nederlandse Agri&Food topsector op basis van de inbreng vanuit bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en overheid.

Emmo Meijer, voorzitter TKI Agri&Food, die betrokken was bij de plannen: ‘Voor de markt is het belangrijk dat de nieuwe samenwerking tussen Wageningen UR en TNO het beste onderzoek kan leveren, de juiste faciliteiten heeft en open staat voor alle vormen van interactie. Onze bedrijven hebben continu de beste kennis nodig om nieuwe innovaties voor de consument te ontwikkelen. Door de programmering van de alle typen onderzoek te bundelen, verwachten we beter focus aan te brengen en de wisselwerking tussen verschillende onderzoeksprogramma’s te versterken.’

Steun van EZ

De raden van bestuur van DLO en TNO, het bestuur van TKI Agri&Food en het Topinstituut Food & Nutrition hebben  de overeenkomst eind oktober ondertekend. Het ministerie van Economische Zaken heeft een budget van 8 miljoen euro vrijgemaakt om de gehele  transitie  te faciliteren.

 

Door: Topsectoren.nl

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Biomassa wordt steeds belangrijker als grondstof voor de productie van elektriciteit, warmte, materi...

Certificaten die op basis van NTA 8080 worden afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa producer...

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie va...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • TKI BBE
  TKI BBE
  De Topsectoren Agri&Food, Chemie en Energie bouwen via de Stichting Topconsortium voor Kennis en Innovatie Biobased Economy (TKI-BBE) de onderzoeksagenda en bieden bedrijven en kennisleveranciers financiële steun bij onderzoeksprojecten.

  Adresgegevens
  Nieuwe Kanaal 9-a, Wageningen

  Website
  www.tki-bbe.nl

  Toegevoegd door
  Bert


  Naar de volledige kaart

 • ALGEACOM
  ALGEACOM
  Algaecom ontwikkelt projecten door de benodigde kennis, grondstoffen, technologie en financiën samen te brengen. Algaecom heeft als doel om de potentie van grootschalige algenkweek te realiseren en werkelijk kringlopen duurzaam te sluiten.

  Adresgegevens
  Hoofdweg 101, Eelde

  Website
  http://www.algaecom.nl/

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • NPSP Composieten B.V.
  NPSP Composieten B.V.
  NPSP Composieten maakt duurzame, vezelversterkte kunststoffen voor bouw, design, mobiliteit en industrie. Samen met haar opdrachtgevers realiseert NPSP verrassend mooie oplossingen voor technische vraagstukken. Esthetisch, technisch en duurzaam.

  Adresgegevens
  Küppersweg 31 2031 EA, Haarlem

  Website
  http://www.npsp.nl/

  Toegevoegd door
  NPSP


  Naar de volledige kaart

 • Natuurlijk Advies
  Natuurlijk Advies
  Adviesbureau op het gebied van inrichting en beheer van het landelijk gebied. Advies gericht op oogsttechniek, logistiek, verwerkingstechnieken, uitwerken van businesscases en afzetmarkt voor biomassa.

  Adresgegevens
  Bittervoorn, Krommenie

  Website
  http://www.natuurlijkadvies.nl/

  Toegevoegd door
  Rolf


  Naar de volledige kaart

 • IPSS Engineering BV
  IPSS Engineering BV
  IPSS Engineering biedt innovatieve totaaloplossingen voor uw bio-based productieproces en/of installatie; •Ontwikkelen van het proces in de onderzoeksfase tot en met het geoptimaliseerde proces in de productie-installatie; •Het ontwerpen van lab-, pilot- en productie-installaties van onderzoeksfase tot en met constructie; •Ondersteuning op het gebied van procestechnologie, procesontwerp/techniek, elektrische en instrumentele en mechanische technologie; •Optimalisatie van productieproces c.q. installatie op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en beperking van de afvalstromen

  Adresgegevens
  Bronland 12T, Wageningen

  Website
  www.ipss.nl

  Toegevoegd door
  ggerritsenipss-nl


  Naar de volledige kaart

 • Bato Plastics
  Bato Plastics
  Wij zijn een internationale leverancier van kunststof spuitgietproducten. Met een modern machinepark werken wij vanuit 3 specialistische divisies: Kunststof producten voor de tuinbouw Custom moulding Verpakkingen De divisie Tuinbouwproducten richt zich specifiek op de moderne tuinder. Met de in eigen huis ontwikkelde matrijzen worden binnen de divisie Custom Moulding tailor-made producten ontworpen en vervaardigd. De ontwikkeling, productie en distributie van kunststof verpakkingen ten behoeve van de voedingsindustrie is geconcentreerd binnen de divisie Verpakkingen.

  Adresgegevens
  Munterij 2, Zevenbergen

  Website
  www.bato.nl

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • Hogeschool Van Hall Larenstein
  Hogeschool Van Hall Larenstein
  Grootste "groene" hogeschool van Nederland met 14 aan de agrosector gerelateerde ho opleidingen, waaronder Biobased Economy

  Adresgegevens
  Agora 1, Leeuwarden


  Toegevoegd door
  Hans


  Naar de volledige kaart

 • Stadsgas
  Stadsgas
  Een stichting die zich inzet om groen gas te produceren nabij de woonkern van Rotterdam. Dit doen we door gebruik te maken van organisch afval uit de stad.

  Adresgegevens
  Schiedamseweg 270A, Rotterdam

  Website
  www.stadsgas.nl

  Toegevoegd door
  Philip


  Naar de volledige kaart

 • Partners for Innovation
  Partners for Innovation
  Partners for Innovation is hét bureau voor duurzame innovatie. Samen met onze opdrachtgevers realiseren we winstgevende oplossingen voor een bio-based en circulaire economie. Onze expertise: productinnovatie, klimaat- en energiebeleid en duurzame biomassa.

  Adresgegevens
  Cruquiusweg 20, Amsterdam

  Website
  http://www.partnersforinnovation.com/

  Toegevoegd door
  Saskia de Lint


  Naar de volledige kaart