Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

15
Dec
Gepost door Redactie

Bundeling onderzoek Food en Biobased en versterkte infrastructuur

Gepubliceerd op 15 december 2014

De Topsector Agri&Food wil de kennisinfrastructuur voor voedsel- en biobased-onderzoek en innovatie verder versterken. Daartoe is de afgelopen periode een plan opgesteld om een deel van het onderzoek van DLO (Wageningen UR) en TNO te bundelen en de coördinerende en programmerende taken van Topinstituut Food & Nutrition onder te brengen in het Topconsortium Agri&Food (TKI A&F). 

TNO en DLO gaan vanaf 1 januari intensiever samenwerken op de onderzoeksterreinen voedsel, voeding en biobased economy. In eerste instantie vindt de samenwerking plaats in de innovatieprogramma’s ‘Customized processed food for quality and health’ en ‘Biorefinery for raw material availability and flexibility’. Het is de bedoeling dat vanaf eind 2017 de betrokken groepen worden gehuisvest op één locatie in Wageningen waardoor er een gezamenlijke organisatie ontstaat.

Eén loket

Volgend jaar wordt ook de onderzoeksprogrammering van TI Food and Nutrition overgeheveld naar het TKI Agri&Food van de topsector. Op die manier ontstaat er één onafhankelijk loket voor alle verschillende typen PPS-onderzoek. TKI Agri&Food bedient dan zowel het fundamenteel-strategische onderzoek als het toegepaste onderzoek en de valorisatieactiviteiten.

Bedrijfsleven heeft beste kennis nodig

Enkele grote Nederlandse bedrijven in het food-domein ondersteunen de opzet van het Grand Design binnen de topsector Agri&Food : Unilever, Friesland Campina, DSM en Nutricia hebben hun support uitgesproken. Zij verwachten dat de transitie van TKI Agri&Food en Tl Food and Nutrition en de samenwerking van DLO en TNO op het gebied van Food en Biobased in het Grand Design traject zullen bijdragen aan het tot stand brengen van een internationaal prominente kennisinfrastructuur voor onderzoek en innovatie in de Nederlandse Agri&Food topsector op basis van de inbreng vanuit bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en overheid.

Emmo Meijer, voorzitter TKI Agri&Food, die betrokken was bij de plannen: ‘Voor de markt is het belangrijk dat de nieuwe samenwerking tussen Wageningen UR en TNO het beste onderzoek kan leveren, de juiste faciliteiten heeft en open staat voor alle vormen van interactie. Onze bedrijven hebben continu de beste kennis nodig om nieuwe innovaties voor de consument te ontwikkelen. Door de programmering van de alle typen onderzoek te bundelen, verwachten we beter focus aan te brengen en de wisselwerking tussen verschillende onderzoeksprogramma’s te versterken.’

Steun van EZ

De raden van bestuur van DLO en TNO, het bestuur van TKI Agri&Food en het Topinstituut Food & Nutrition hebben  de overeenkomst eind oktober ondertekend. Het ministerie van Economische Zaken heeft een budget van 8 miljoen euro vrijgemaakt om de gehele  transitie  te faciliteren.

 

Door: Topsectoren.nl

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Biomassa wordt steeds belangrijker als grondstof voor de productie van elektriciteit, warmte, materi...

Certificaten die op basis van NTA 8080 worden afgegeven aan bedrijven die duurzame biomassa producer...

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de productie va...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Bumaga BV
  Bumaga BV
  Bumaga BV is een 10% dochterbedrijf van Kenniscentrum Papier en Karton. Bumaga richt zich op de implementatie van innovatieve procesunits voor de papier- en kartonproductie en het commercialiseren van nieuwe toepassingen van papier en karton.

  Adresgegevens
  IJsselburcht 3, Arnhem

  Website
  www.bumaga.nl

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • Biobased Economy Magazine
  Biobased Economy Magazine
  Biobased Economy Magazine is het Nederlandstalige vaktijdschrift voor iedereen die professioneel betrokken is bij de biobased economy. Het vakblad wordt ieder kwartaal verspreid. De eerste editie zal verschijnen op het snijden van de maanden april en mei. De oplage van Biobased Economy Magazine is 5.000 exemplaren. De verspreiding vindt plaats onder beslissers in de Nederlandse chemie, agro & tuinbouw, energie, food & feed, logistiek, uitgangsmaterialen en farma sector; te weten bij ondernemers, beleidsmakers, politici, intermediairs, branchevertegenwoordigers, onderzoekers en professionals in het onderwijs.   Biobased Economy Magazine is een uitgave van EG Media met medewerking van het Biorenewable Business Platform, N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Wageningen University & Research centre, Rotterdam Climate Initiative en het Dutch Biorefinery Cluster.

  Adresgegevens
  5406DA, Uden

  Website
  www.biobasedeconomymagazine.nl

  Toegevoegd door
  Edwin


  Naar de volledige kaart

 • Rotterdam Biomass Commodities Network
  Rotterdam Biomass Commodities Network
  RBCN was established in 2009 with the support of the Rotterdam Climate Initiative to provide a networking platform to the Dutch biomass commodities sector. I n 2011 RBCN was formally transformed into an autonomous foundation to further support the biomass industry and biobased economy in The Netherlands and to build international partnerships with kindred organisations. Three to four times a year the RBCN organizes network events including a mid-summer event.

  Adresgegevens
  pompenbrug, Rotterdam

  Website
  http://www.rbcn.nl/

  Toegevoegd door
  Rotterdam-Biomass-Commodities-Network


  Naar de volledige kaart

 • Biobased Packaging Innovations
  Biobased Packaging Innovations
  Informatie & Expo Centre voor biobased retailverpakkingen en adviesbureau. Verbinden vraag en aanbod, kennis delen en biobased innovaties in de verpakkingsmarkt versnellen.

  Adresgegevens
  Diemerparklaan 25 , Amsterdam

  Website
  www.biobasedpackaging.nl

  Toegevoegd door
  greenserendipity


  Naar de volledige kaart

 • Foreco
  Foreco
  Houthandel gespecialiseerd in verduurzaming, modificatie en brandvertragend behandelen van hout, tevens actief in montage en productie van houtproducten.

  Adresgegevens
  Dalmsholterweg 5, 7722 KJ, Dalfsen

  Website
  www.foreco.nl

  Toegevoegd door
  KlaasJan


  Naar de volledige kaart

 • Stichting Vlasmanifestatie
  Stichting Vlasmanifestatie
  Stichting Vlasmanifestatie is actief om vlas als duurzame herwinbare grondstof in brede kring onder de aandacht te brengen, educatief,cultuurhistorisch,agrarisch. Ketenbevorderend

  Adresgegevens
  Boddebkampsingel 134, Enschede

  Website
  http://www.dekrachtvanvlas.nl/

  Toegevoegd door
  Trix Niesthoven


  Naar de volledige kaart

 • Bio Energy Management
  Bio Energy Management
  Intermediair en totale projectontwikkeling voor diverse bedrijven op het gebied van energieopwekking uit met name afvalstromen.

  Adresgegevens
  Pekelharinghaven 43, MEDEMBLIK

  Website
  www.orbis-network.com

  Toegevoegd door
  Bert


  Naar de volledige kaart

 • The Bund
  The Bund
  The Bund is een startend projectontwikkelaar gericht op herontwikkeling van gebieden die aan water grenzen. zoals project Overhoeks aan het IJ tegenover Amsterdam Centraal Station, en project Sloterplaza'28 aan de noordoever van de Sloterplas in Amsterdam West.

  Adresgegevens
  1031KA, Amsterdam

  Website
  www.thebund.nl

  Toegevoegd door
  mariarigter


  Naar de volledige kaart

 • Tebodin Consultants & Engineers
  Tebodin Consultants & Engineers
  Meer dan 65 jaar geleden gestart in Den Haag, is Tebodin inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau. Met 3.000 medewerkers werkt Tebodin wereldwijd vanuit bijna 50 kantoren aan projecten. In Nederland heeft Tebodin 9 kantoren, verspreid door het land zodat we onze klanten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Onze unieke kracht daarbij is de integratie van consultancy en engineering, aangevuld met projectmanagement, procurement en constructiemanagement voor zowel grote als kleine projecten.

  Adresgegevens
  Franciscus Romanusweg 2, Maastricht

  Website
  www.tebodin.nl

  Toegevoegd door
  Erwin


  Naar de volledige kaart