Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

5
Nov
Gepost door Redactie

Regio Zuidwest-Nederland opent onderzoekscentrum Brazilië

Gepubliceerd op 5 november 2014

De onderwijsinstellingen Avans Hogeschool, HZ University of Applied Science, HAS Hogeschool, de provincies Zeeland en Noord-Brabant en het regionale bedrijfsleven starten in Brazilië gezamenlijk een onderzoekscentrum dat zich richt op de groene economie. De officiële opening van het Living Lab Biobased Brazil vond plaats op 4 november in de stad Belo Horizonte. 

Algen inzet schoon drinkwater

Binnen het Living Lab verrichten de deelnemers onderzoek naar de mogelijkheden om restproducten te hergebruiken die achterblijven na productieprocessen. Op korte termijn gaan de eerste studenten uit Nederland en Brazilië met hun stages en afstudeeronderzoeken aan de slag. Zo neemt het Living Lab algen onder de loep die Nederlandse waterzuiveringsbedrijven inzetten om drinkwater schoon te maken. Ook wordt onderzoek verricht naar de inzet van ethanol verkregen uit biomassa, logistieke concepten en biopolymeren, een duurzaam alternatief voor kunststoffen op basis van aardolie. “Uiteindelijk bouwen we gezamenlijk een en ander uit tot grotere onderzoeksprogramma’s. De opgedane kennis wordt uiteraard gedeeld en daaruit ontstaan onderwijsmodules, trainingen voor werknemers van de deelnemende bedrijven en nieuwe onderzoeksprojecten”, aldus Ralph Simons projectleider van Avans Hogeschool.

Avans Hogeschool en HZ University of Applied Science werken in dit project samen via het Centre of Expertise Biobased Economy (CoEBBE) uit Breda. Daarnaast neemt de Biobased Delta deel, een platform waarin multinationals, het MKB, overheden en kennisinstellingen uit Zuidwest-Nederland samenkomen. De partners in Brazilië komen vooral uit de regio Minas Gerais, waar het Living Lab is gevestigd. Dat zijn onderwijsinstellingen zoals Universidade Federal de Minas Gerais, Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais en de Universidade Federal de Viçosa. Het Living Lab concept komt van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Living Labs zijn netwerken waarin Nederlandse hogescholen, bedrijven en overheden samenwerken met hun lokale equivalenten in het buitenland. Dit alles rond een kennis gerelateerd thema. Het Living Lab Biobased Brazil is de eerste in zijn soort.

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

In de Milieulijst 2015 zijn diverse mogelijkheden opgenomen voor ondersteuning van Biobased projecte...

Het Zuid-Afrikaanse papierconcern Sappi gaat substantieel investeren  in een proeffabriek voor nan...

De vierde en laatste call van het CSER PhD-programma is geopend, zie de FOM-website. Deze call sluit...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Zetadec
  Zetadec
  Zetadec is a consultancy and contract R&D organisation for the feed, food and biomass industry. The strongpoint of Zetadec is its ability to operate on the interface of raw materials on the one hand and (processing) technology on the other hand. We assist companies in transforming new ideas into added value products. To do this we assist in: * enhancing performance of existing production lines, * conceptualize new product lines for new products, * perform lab-scale to full-scale operation tests, * formula and recipe development for new products, * testing functionality of ingredients for specific purposes.

  Adresgegevens
  Agro Business Park 44, wageningen

  Website
  www.zetadec.nl

  Toegevoegd door
  Zetadec


  Naar de volledige kaart

 • Thatchtec BV
  Thatchtec BV
  Ontwikkeling, Productie en verkoop van bio-based bestrijdingsmiddelen

  Adresgegevens
  Agro Business Park 10, Wageningen

  Website
  www.thatchtec.nl

  Toegevoegd door
  hermanfeil


  Naar de volledige kaart

 • Parker Hannifin
  Parker Hannifin
  Parker Hannifin - BioEnergy Solutions Parker Hannifin is wereldwijd marktleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën, systemen en componenten op het gebied van aandrijving, besturing en procesbeheersing. Parker levert producten in negen technologiën: hydrauliek, pneumatiek, slangen&koppelingen, afdichtingen, procesbeheersing, filtratie, klimaatbeheersing, electromechanica en luchtvaart. Naast producten levert Parker ook complete systemen, aggregaten en power-units. Parker is actief in veel uiteenlopende markten zoals lucht- en ruimtevaart, chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie, olie en gas industrie, transport, landbouw, constructie, medische industrie, bosbouw, mijnbouw, procesindustrie, verpakkingsindustrie, scheepvaart, enz. Parker Hannifin Nederland maakt deel uit van de Amerikaanse Parker Hannifin Corp., een multinational met vestigingen in 50 landen, ruim 60.000 medewerkers en een omzet van meer dan 12 miljard dollar. Parker heeft een uitstekende naam opgebouwd dankzij het leveren van kwalitatief zeer hoogwaardige producten en complete systemen en het vermogen om de processen van de klant te verbeteren en efficiënter te maken. Binnen het brede scala van producten is Parker Hannifin ook sterk in het opwerken van biogas. Onder de noemer BioEnergy Solutions levert Parker diverse producten voor het opwerken van biogas. Dit kan via of aan een OEM, of rechtstreeks aan de eindgebruiker. Van turn-key solutions tot losse onderdelen ter verbetering of bescherming van het proces. Zo leveren wij oplossing voor : - Filtratie van (bio)gas - Het koelen van (bio)gas - Het drogen van (bio)gas - Siloxaan verwijdering - CNG (CBG) en LNG (LBG) drogen & filtreren

  Adresgegevens
  edisonstraat 1, oldenzaal

  Website
  http://www.parker.com/literature/Hiross%20Zander%20Division/PDF%20Files/Brochures/BROBIOG-01-EN.pdf

  Toegevoegd door
  Parker-Hannifin


  Naar de volledige kaart

 • Eco-Makelaar
  Eco-Makelaar
  Toeleverancier bouwwereld met duurzame producten, zoals BIO-PCM. Maar ook bezig met nieuwe innovatie materialen, bijv. bouwblok van hennep.

  Adresgegevens
  Lidwinahof 16, Venray

  Website
  www.eco-makelaar.eu

  Toegevoegd door
  Richard


  Naar de volledige kaart

 • BTG Biomass Technology Group B.V.
  BTG Biomass Technology Group B.V.
  BTG Biomass Technology Group BV (BTG) is een private, onafhankelijke groep bedrijven die zich in de afgelopen 25 jaar heeft gespecialiseerd in het omzetten van biomassa in brandstoffen, energie groene grondstoffen en materialen. De ongeveer 30 medewerkers werken vanuit kantoren in Enschede en Tsjechië aan biomassa en bio-energie projecten over de gehele wereld. BTG heeft haar activiteiten onderverdeeld in twee business units die gezamenlijk werken aan de drie belangrijkste pijlers: consultancy, projectontwikkeling en onderzoek & technologieontwikkeling. Door deze unieke combinatie van activiteiten bestrijkt BTG de gehele keten van onderzoek tot realisatie van projecten. Daarnaast richt zij zich met haar dochter- en technologiebedrijf BTG Bioliquids op het ontwikkelen en realiseren van projecten op het gebied van de flash pyrolyse technologie (www.btg-btl.com). De business unit consultancy levert zowel diensten aan de private als publieke sector. Zo heeft zij in de afgelopen jaren onder meer gewerkt voor bedrijven, overheden, financiële instellingen en NGO’s. De diensten van deze business unit beschrijven een groot deel van de keten – van pril idee tot realisatie.Enkele voorbeelden zijn biomassa beschikbaarheidsstudies, marktstudies, duurzaamheidsonderzoeken en technisch advies. BTG ontwikkelt ook projecten in Nederland en daarbuiten. Zo zijn in de afgelopen jaren meer dan 60 projecten gerealiseerd in onder meer Nederland, Oost-Europa, Zuid-Amerika en Afrika. BTG heeft in Tsjechië en Brazilië met succes twee JI- en CDM-projecten opgezet. Door haar ervaring met verschillende projecten kan BTG ondersteunen bij de gehele projectontwikkeling – van vergunning tot daadwerkelijke realisatie. De business unit onderzoek & technologieontwikkeling voert onderzoek uit op contractbasis, maar ontwikkelt ook in eigen beheer nieuwe technologieën. In haar moderne proceshal doet zij onder meeronderzoek op het gebied van pyrolyse, torrefactie en hogedruk technologie. Het onderzoek reikt van kleinschalige opstellingen tot aan pilot plant grootte. De ontwikkeling van groene brandstoffen, grondstoffen en materialen staat hierbij vaak centraal.

  Adresgegevens
  Josink Esweg 34 7545 PN, Enschede

  Website
  http://www.btgworld.com/

  Toegevoegd door
  BTG


  Naar de volledige kaart

 • Groningen Seaports
  Groningen Seaports
  Groningen Seaports bestaat om op verantwoorde en duurzame wijze de economische activiteiten - en dus de werkgelegenheid - in de direct onder haar beheer dan wel regie vallende havens, bedrijventerreinen en andere logistieke knooppunten te stimuleren. Groningen Seaports is de beheerder van de haven van Delfzijl en de Eemshaven en aangrenzende industrieterreinen en voorziet in een complete havendienstverlening, van logistieke diensten tot het beschikbaar stellen van topkwaliteit industriële en MKB terreinen in beide havengebieden. Tevens omvat Groningen Seaports twee binnenhavens, de Farmsumerhaven en de Oosterhornhaven. Door de ligging, het aanbod van verschillende typen bedrijventerreinen, de aanwezige infrastructuur, de ruimte en de goedkope grondprijzen zijn de terreinen van Groningen Seaports uitstekend geschikt als vestigingslocatie.

  Adresgegevens
  Handelskade Oost 1, Delfzijl

  Website
  http://www.groningen-seaports.com/

  Toegevoegd door
  Theo Smit


  Naar de volledige kaart

 • Spring Associates
  Spring Associates
  Spring Associates would like to function as the ‘sustainable conscience’ of its clients. Increasingly, conscience needs science; to act responsibly, companies and consumers need a great deal of knowledge that currently is not always readily available. Not using child labour for the manufacturing of sports shoes is an intuitive decision, but in order to choose between a sea bass and a salmon, a consumer (or a buyer) needs real knowledge. We help companies gather and disseminate this type of knowledge in an understandable way. Our concept of sustainability goes beyond CO2. We believe that companies should consider all energy consumption, as well as the use of materials and water, in their extended supply chains, and try to manage it sustainably. We help investment firms, banks and individual entrepreneurs in assessing the real value of their green investments. We check environmental performance and economic value. Our due diligence – besides our economic modelling and business planning skills – builds on our technical knowledge, and on our knowledge of regulations. We have considerable expertise in modelling environmental impacts across the value chain. We use our own format of ‘light life-cycle analysis’ (LCA), to combine analytical rigour with efficiency and speed. We have built up knowledge of life-cycle analysis in several industries, from electronics, to food and clothing. Once companies know their environmental impact, they will need to develop a vision for change over time. It appears that it is difficult for most companies to put goals into perspective. What does the world need? What are competitors doing? What does legislation require?. We help them do this, and develop roadmaps for the future. Sustainability of food has our special interest. We have invested significantly in building our own knowledge base of food items, containing the output of LCAs of thousands of food products.

  Adresgegevens
  Stadhouderskade 140, Amsterdam

  Website
  http://www.spring-associates.com/about/capability-areas/sustainability/

  Toegevoegd door
  Spring-Associates


  Naar de volledige kaart

 • TCEGofour BV
  TCEGofour BV
  TCE Gofour is een internationale organisatie die 'groene'producten en diensten wereldwijd ontwikkelt en verkoopt. De producten en diensten worden met name door industrieën, zoals defensie, luchtvaart, automobiel, scheepvaart en de bouw toegepast. Hierbij gaat het om producten die zorgen voor minder uitstoot, minder brandstofverbruik, minder onderhoud en meer vermogen.

  Adresgegevens
  veenstraat, Stadskanaal


  Toegevoegd door
  pmvanderklok


  Naar de volledige kaart

 • The Bund
  The Bund
  The Bund is een startend projectontwikkelaar gericht op herontwikkeling van gebieden die aan water grenzen. zoals project Overhoeks aan het IJ tegenover Amsterdam Centraal Station, en project Sloterplaza'28 aan de noordoever van de Sloterplas in Amsterdam West.

  Adresgegevens
  1031KA, Amsterdam

  Website
  www.thebund.nl

  Toegevoegd door
  mariarigter


  Naar de volledige kaart