Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

4
Dec
Gepost door Redactie

Netwerkbijeenkomst Biobased Economy goed bezocht

Gepubliceerd op 4 december 2013

Gisteren vond de negende Netwerkbijeenkomst Biobased Economy plaats in het Orpheus Theater in Apeldoorn. Met driehonderd aanwezigen was de netwerkbijeenkomst een groot succes. Vooral MKB uit Oost-Nederland was goed vertegenwoordigd, zowel als bezoekers als op de informatiemarkt.

Wouke van Scherrenburg opende als dagvoorzitter de bijeenkomst met de vraag waar iedereen vandaan kwam. Het grootste gedeelte van de zaal kwam uit de regio Gelderland en Overijssel, waarvan een groot gedeelte MKB-ers. Hierna volgde een kort interview met Roel Bol, directeur Programmadirectie Biobased Economy van het Ministerie van Economische Zaken, over de ontwikkeling binnen de Biobased Economy. Volgens Bol loopt Nederland voorop in de Biobased Economy, waarbij het MKB voorop staat als het om innovatie gaat. Hij was dan ook erg blij met de grote opkomst MKB-ers uit de regio die dit netwerkevenement bezochten. Zijn advies aan ondernemers was om buiten de traditionele partners samenwerking te zoeken.

Nieuwe Kennis- en Innovatie Agenda

Vinus Zachariasse, voorzitter van de Wetenschappelijke en Technologische Commissie voor de Biobased Economy, overhandigde vervolgens haar nieuwste boek ‘Strategie voor een Groene Samenleving’, voortbouwend op het eerste rapport ‘Naar Groene Chemie en Groene Materialen’ (april 2011). Het nieuwe boek vormt een vernieuwde Kennis- en Innovatie agenda voor de Biobased Economy in de komende jaren. (Zie dit nieuwsbericht voor meer informatie)

Jan Emmerzaal vertegenwoordigde Green Tech Alliances, dat mensen beschikbaar stelt voor Biobased ontwikkelingen voor bedrijven in Gelderland en Overijssel. Tijdens zijn presentatie noemde hij een aantal mooie Biobased voorbeelden, zoals het bedrijf Rolsma, dat verf maakt op basis van lijnzaadolie. Daarna was het woord aan Nico de Vos van het bedrijf ForFarmers, groot in de mengvoerindustrie. Hij benadrukte de groeiende vraag naar grondstoffen, waardoor het bedrijf is gaan kijken naar mogelijkheden in zee en water. Out-of-the-box denken is volgens hem belangrijk voor verduurzaming. Zo keken zij naar potentiele grondstoffen voor eiwitten, zoals graseiwit, algen, eendenkroos en insecten. De Vos vertelde dat de regelgeving van afval toch lastig blijft in zijn Biobased ontwikkeling. Hierop reageerde Roel Bol door de Green Deals aan te dragen. ‘Een Grean Deal is een interessant middel om problemen in regelgeving van afval op de politieke agenda te zetten’, aldus Bol. Ook efficiente samenwerkingsvormen via deze website www.biobasedeconomy.nl en de bijbehorende LinkedIn groep, dienen als middel voor bedrijven om partners te vinden, volgens Bol.

Pitches van ondernemers

Na een korte koffiepauze, waarin volop genetwerkt werd, was het tijd voor de pitches. De deelnemers hadden vijf minuten om te vertellen wat ze precies deden en wat ze nodig hadden om verder te groeien. De eerste pitch was van BTG. BTG produceert pyrolyse olie in 2 seconden in plaats van 200 jaar. Een ware revolutie in de aardolie industrie. Paperfoam creëert Biobased en composteerbaar verpakkingsmateriaal van zetmeel en vezels en zoekt samenwerking met partners. Foreco maakt hout hoogwaardig en duurzaam door hout uit snel groeiende naaldhout bossen te behandelen met rietsuiker olie waardoor het een alternatief wordt voor tropisch hardhout. Biopearls maakt bioplastic granulaten en maakt daardoor wat de klant wil. Enki Energy ontwerpt kleine vergisters met een eigen bacteriesysteem voor biogas. ‘Bacterien kunnen alles’, aldus Enki Energy. Maan Group maakt verlijmde biologisch afbreekbare plantenpotjes, de zogenaamde Spiderplug, voor de agrosector. Kortom, veel pitches van enthousiaste ondernemers.

Gedeputeerden

Als laatste interviewde Van Scherrenburg Annemieke Traag, gedeputeerde Provincie Gelderland, en Theo Rietkerk, gedeputeerde Provincie Overijssel. Traag riep ondernemers op om met elkaar samen te werken, de overheden scherp te houden en zichtbaar te blijven als ondernemers. Rietkerk was onder de indruk van de pitches. Hij wil dan ook de kracht van Biobased ondernemerschap de ruimte geven. ‘Er ligt 1 miljoen klaar voor Overijsselse MKBers voor onderzoek voor kennis en innovatie, onder andere voor Biobased ontwikkelingen’, aldus Rietkerk. Via de website van de Provincie Overijssel is meer informatie te vinden hierover. Ook Traag vertelde dat Gelderland een brede financiering aanbiedt voor Biobased ondernemers. Via de website www.ondernemengelderland.nl is meer informatie te vinden. Tot slot benadrukte beiden dat zij met heel Oost Nederland, alsmede Duitsland samenwerking in de Biobased Economy.

Hierna was het tijd voor de matchmaking, waar bedrijven, overheden, NGO’s en wetenschappers elkaar konden vinden.

Geschreven door + Foto: Julie Zonneveld

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

Vrouwelijke wetenschappers werkzaam in de life sciences in de fase drie tot tien jaar na hun promoti...

Bent u actief op het gebied van circulaire economie? En heeft u interesse om de R&D- en marktkan...

De biologische melk, karnemelk en yoghurt van Arla zit vanaf dit weekend in het meest duurzame zuive...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Applied Polymer Innovations Emmen (API Institute)
  Applied Polymer Innovations Emmen (API Institute)
  Applied Polymer Innovations Emmen (API Institute) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut in Emmen, voortgekomen uit de vroegere research- en ontwikkelingsafdeling van Diolen Industrial Fibers, een bedrijf dat in het verleden onderdeel was van Akzo Nobel in Arnhem. API Institute beschikt over meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van synthetische garens, engineering plastics, non-wovens en kunststof verpakkingsmaterialen. API Institute is gespecialiseerd in toegepast onderzoek aan kunststoffen.

  Adresgegevens
  Eerste Bokslootweg 17, Emmen

  Website
  http://www.api-institute.com/

  Toegevoegd door
  Jan


  Naar de volledige kaart

 • ACRRES
  ACRRES
  ACRRES staat voor Application Centre for Renewable RESources en is sinds 2007 het landelijke praktijkcentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen. Het praktijkcentrum is een krachtenbundeling van de Lelystadse kennisinstellingen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en de Animal Sciences Group, beiden onderdeel van Wageningen UR. Zowel de provincie Flevoland als de gemeente Lelystad ondersteunen het ACRRES-initiatief. ACRRES wil samen met bedrijven, belangenorganisaties, overheden en onderwijs duurzame energie op basis van zon, wind en biomassa alsmede toepassingen van groene grondstoffen en kringlopen ontwikkelen, testen en demonstreren en op basis hiervan leermogelijkheden bieden. Het doel van ACRRES is de toepassing van duurzame energie en groene grondstoffen te stimuleren door de volgende vier pijlers te ontwikkelen: * Experimenteren Samen met (nieuwe) partners toepassingsgericht onderzoek uitvoeren om prototypes te ontwikkelen ter verbetering van kosteneffectieve manieren van duurzame energieproductie en gebruik van biomassa. * Testen Bedrijven ruimte bieden als testlocatie voor hun prototypes (processen, machines, apparaten). * Demonstreren Op het eigen terrein in Lelystad zijn volop mogelijkheden voor het uitvoeren van demonstraties om huidige en toekomstige mogelijkheden van duurzame energie en groene grondstoffen voor het voetlicht te brengen. * Leren Door concentratie van activiteiten een uitstekende leeromgeving (stages, opdrachten) en informatiepunt voor (groepen) studenten creëren.

  Adresgegevens
  Edelhertweg 1, lelystad

  Website
  http://www.acrres.nl/

  Toegevoegd door
  ACRRES


  Naar de volledige kaart

 • SOLIDUS SOLUTIONS Bergen op Zoom B.V.
  SOLIDUS SOLUTIONS Bergen op Zoom B.V.
  Producent van massiefkarton en massiefkartonnen verpakkingsoplossingen

  Adresgegevens
  Ravelstraat 28, 4614 XD , Bergen op Zoom

  Website
  www.solidus-solutions.com

  Toegevoegd door
  saskiacooman


  Naar de volledige kaart

 • Futureproofed
  Futureproofed
  At Futureproofed we think solving the climate crisis is necessary and urgent, but also the attractive and profitable thing to do. Therefore, we help your company or organization dramatically reduce its environmental impact and as a result improve your productivity, expand your markets and improve your brand value. We do this in a 3 step process: • analyze your environmental impact so you can choose your battles; • innovate your business or organisation in a sustainable way to make it more profitable and competitive; • help you tell your story inside and outside your organisation. Become part of the transition to a sustainable, low carbon economy and society.

  Adresgegevens
  Martelarenlaan 38, Leuven

  Website
  www.futureproofed.com

  Toegevoegd door
  Jan


  Naar de volledige kaart

 • M-Filter B.V.
  M-Filter B.V.
  M-filter heeft zich gespecialiseerd in micro-filtratie en adviseert en levert een compleet programma filters voor zowel laboratorium- pilot- als proces-applicaties.

  Adresgegevens
  Morsestraat 40, Tiel

  Website
  http://www.m-filter.nl/

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • Albemarle Catalysts BV
  Albemarle Catalysts BV
  http://www.albemarle.com/About/Albemarle-Catalysts-Company-B-V--53C12.html

  Adresgegevens
  Nieuwendammerkade 1–3, Amsterdam

  Website
  http://www.albemarle.com/About/Albemarle-Catalysts-Company-B-V--53C12.html

  Toegevoegd door
  Albemarle-Catalysts-BV


  Naar de volledige kaart

 • Baclin Balancing Climate & Industry NV
  Baclin Balancing Climate & Industry NV
  Bedrijf dat diensten levert als bijvoorbeeld projectmanagement, strategisch advies en internationale vertegenwoordigingen op het terrein van milieuvraagstukken in relatie tot de industrie.

  Adresgegevens
  Fascinatioboulevard 200 3065WB, Rotterdam


  Toegevoegd door
  Frans


  Naar de volledige kaart

 • CLEA Technologies
  CLEA Technologies
  CLEA Technologies is a leader in the development of green and economically viable processes. We are internationally recognized experts in the immobilization of enzymes. Immobilization is the key to enabling their cost-effective and environmentally attractive application in a wide variety of industrial settings, from fine chemicals and pharmaceuticals to cosmetics, flavors and fragrances, food and nutrition, animal feed and waste water treatment.

  Adresgegevens
  Delftechpark 34, Delft

  Website
  http://www.cleatechnologies.com/

  Toegevoegd door
  CLEA-Technologies


  Naar de volledige kaart

 • CREM, Working on Sustainability
  CREM, Working on Sustainability
  Bureau voor duurzame ontwikkeling. CREM biedt advies, onderzoek, strategie en begeleidt processen die bijdragen aan een duurzame samenleving. Voor een biobased economy werkt CREM onder meer aan duurzame biomassaproductie.

  Adresgegevens
  Spuistraat 104, Amsterdam

  Website
  www.crem.nl

  Toegevoegd door
  Nicole


  Naar de volledige kaart