Log in het BBE netwerk

Accountgegevens

Linkedin

4
Dec
Gepost door Redactie

Netwerkbijeenkomst Biobased Economy goed bezocht

Gepubliceerd op 4 december 2013

Gisteren vond de negende Netwerkbijeenkomst Biobased Economy plaats in het Orpheus Theater in Apeldoorn. Met driehonderd aanwezigen was de netwerkbijeenkomst een groot succes. Vooral MKB uit Oost-Nederland was goed vertegenwoordigd, zowel als bezoekers als op de informatiemarkt.

Wouke van Scherrenburg opende als dagvoorzitter de bijeenkomst met de vraag waar iedereen vandaan kwam. Het grootste gedeelte van de zaal kwam uit de regio Gelderland en Overijssel, waarvan een groot gedeelte MKB-ers. Hierna volgde een kort interview met Roel Bol, directeur Programmadirectie Biobased Economy van het Ministerie van Economische Zaken, over de ontwikkeling binnen de Biobased Economy. Volgens Bol loopt Nederland voorop in de Biobased Economy, waarbij het MKB voorop staat als het om innovatie gaat. Hij was dan ook erg blij met de grote opkomst MKB-ers uit de regio die dit netwerkevenement bezochten. Zijn advies aan ondernemers was om buiten de traditionele partners samenwerking te zoeken.

Nieuwe Kennis- en Innovatie Agenda

Vinus Zachariasse, voorzitter van de Wetenschappelijke en Technologische Commissie voor de Biobased Economy, overhandigde vervolgens haar nieuwste boek ‘Strategie voor een Groene Samenleving’, voortbouwend op het eerste rapport ‘Naar Groene Chemie en Groene Materialen’ (april 2011). Het nieuwe boek vormt een vernieuwde Kennis- en Innovatie agenda voor de Biobased Economy in de komende jaren. (Zie dit nieuwsbericht voor meer informatie)

Jan Emmerzaal vertegenwoordigde Green Tech Alliances, dat mensen beschikbaar stelt voor Biobased ontwikkelingen voor bedrijven in Gelderland en Overijssel. Tijdens zijn presentatie noemde hij een aantal mooie Biobased voorbeelden, zoals het bedrijf Rolsma, dat verf maakt op basis van lijnzaadolie. Daarna was het woord aan Nico de Vos van het bedrijf ForFarmers, groot in de mengvoerindustrie. Hij benadrukte de groeiende vraag naar grondstoffen, waardoor het bedrijf is gaan kijken naar mogelijkheden in zee en water. Out-of-the-box denken is volgens hem belangrijk voor verduurzaming. Zo keken zij naar potentiele grondstoffen voor eiwitten, zoals graseiwit, algen, eendenkroos en insecten. De Vos vertelde dat de regelgeving van afval toch lastig blijft in zijn Biobased ontwikkeling. Hierop reageerde Roel Bol door de Green Deals aan te dragen. ‘Een Grean Deal is een interessant middel om problemen in regelgeving van afval op de politieke agenda te zetten’, aldus Bol. Ook efficiente samenwerkingsvormen via deze website www.biobasedeconomy.nl en de bijbehorende LinkedIn groep, dienen als middel voor bedrijven om partners te vinden, volgens Bol.

Pitches van ondernemers

Na een korte koffiepauze, waarin volop genetwerkt werd, was het tijd voor de pitches. De deelnemers hadden vijf minuten om te vertellen wat ze precies deden en wat ze nodig hadden om verder te groeien. De eerste pitch was van BTG. BTG produceert pyrolyse olie in 2 seconden in plaats van 200 jaar. Een ware revolutie in de aardolie industrie. Paperfoam creëert Biobased en composteerbaar verpakkingsmateriaal van zetmeel en vezels en zoekt samenwerking met partners. Foreco maakt hout hoogwaardig en duurzaam door hout uit snel groeiende naaldhout bossen te behandelen met rietsuiker olie waardoor het een alternatief wordt voor tropisch hardhout. Biopearls maakt bioplastic granulaten en maakt daardoor wat de klant wil. Enki Energy ontwerpt kleine vergisters met een eigen bacteriesysteem voor biogas. ‘Bacterien kunnen alles’, aldus Enki Energy. Maan Group maakt verlijmde biologisch afbreekbare plantenpotjes, de zogenaamde Spiderplug, voor de agrosector. Kortom, veel pitches van enthousiaste ondernemers.

Gedeputeerden

Als laatste interviewde Van Scherrenburg Annemieke Traag, gedeputeerde Provincie Gelderland, en Theo Rietkerk, gedeputeerde Provincie Overijssel. Traag riep ondernemers op om met elkaar samen te werken, de overheden scherp te houden en zichtbaar te blijven als ondernemers. Rietkerk was onder de indruk van de pitches. Hij wil dan ook de kracht van Biobased ondernemerschap de ruimte geven. ‘Er ligt 1 miljoen klaar voor Overijsselse MKBers voor onderzoek voor kennis en innovatie, onder andere voor Biobased ontwikkelingen’, aldus Rietkerk. Via de website van de Provincie Overijssel is meer informatie te vinden hierover. Ook Traag vertelde dat Gelderland een brede financiering aanbiedt voor Biobased ondernemers. Via de website www.ondernemengelderland.nl is meer informatie te vinden. Tot slot benadrukte beiden dat zij met heel Oost Nederland, alsmede Duitsland samenwerking in de Biobased Economy.

Hierna was het tijd voor de matchmaking, waar bedrijven, overheden, NGO’s en wetenschappers elkaar konden vinden.

Geschreven door + Foto: Julie Zonneveld

‹ Nieuwsoverzicht
GERELATEERD NIEUWS

De hele uitzending van het RTL7 programma Doe maar duurzaam van 14 januari jl is besteed aan biobase...

Tijdens de Week van de Circulaire Economie zijn de transitie-agenda's aangeboden aan de opstellers v...

De website www.biobasedeconomy.nl wordt - onder redactie van de TKI-BBE - vernieuwd. In de tussentij...

GERELATEERDE ORGANISATIES
 • Bokaplast
  Bokaplast
  De REBUCK® is de eerste eenmalige, waterdichte kartonnen emmer die vouwbaar en recyclebaar is. Eindelijk een milieubewuste alternatief voor de kunststof emmer. De REBUCK® is ontwikkeld naar aanleiding van de vraag uit de bloemensector, maar is zeker ook geschikt voor andere toepassingen. Al langere tijd is men op zoek naar een betaalbaar, praktisch en milieuvriendelijk alternatief voor de kunststof emmer. De REBUCK® is een golfkartonnen, vouwbare transport- en verkoopemmer die door zijn slimme vorm niet alleen meer gebruiksgemak voor de leverancier en verkoper biedt, maar ook meer ruimte geeft aan de bloemen. De REBUCK® is een gepatenteerd systeem en indien gewenst ook leverbaar met een machine die de emmers vouwt en vult met water.

  Adresgegevens
  Kalkoenweg 42, Ermelo

  Website
  http://www.bokaplast.nl/verpakkingsontwikkeling

  Toegevoegd door
  Bokaplast


  Naar de volledige kaart

 • M-Filter B.V.
  M-Filter B.V.
  M-filter heeft zich gespecialiseerd in micro-filtratie en adviseert en levert een compleet programma filters voor zowel laboratorium- pilot- als proces-applicaties.

  Adresgegevens
  Morsestraat 40, Tiel

  Website
  http://www.m-filter.nl/

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • BioBoxx BV
  BioBoxx BV
  BioBoxx levert biobased verpakkingen (waterbestendige, lekvrije dozen) voor organisch afval, als alternatief voor de groenafval container. Alle verpakkingen zijn composteerbaar en/of verwijtbaar.

  Adresgegevens
  Zwedenlaan 22, Assen

  Website
  www.BioBoxx.com

  Toegevoegd door
  bioboxx


  Naar de volledige kaart

 • Innostart BV
  Innostart BV
  nnoStart is gespecialiseerd in het ontwikkelen en naar commerciële praktijk vertalen van innovatieve concepten op het gebied van de benutting van groene, hernieuwbare grondstoffen, "biomassa", tot duurzame energie en producten. InnoStart helpt u op weg in de transitie naar een meer Biobased Economy. Voor haar activiteiten beschikt InnoStart over een forse inhoudelijke kennis en ervaring op het gebied van business development binnen alle voor de biobased economy belangrijke sectoren, zoals agrofood, chemie, materialen en life sciences. Daarnaast biedt InnoStart’s uitgebreide netwerk in industrie en overheid u de mogelijkheid in contact te komen met specialistische kennis en ingangen om uw bedrijfsontwikkeling verder vorm te geven.

  Adresgegevens
  Nieuwwijkstraat 37, Heijen

  Website
  www.innostartconsulting.nl

  Toegevoegd door
  Innostart-BV


  Naar de volledige kaart

 • Ecofys
  Ecofys
  Ecofys is in 1984 gestart als een onderzoek- en adviesbureau voor energiebesparing en duurzame energietoepassingen. Ecofys heeft een grote kennis opgebouwd over onderwerpen als zonne-energie, windenergie, bio-energie, waterstof technologie, energievoorziening en klimaatbeleid. Onze experts zijn georganiseerd rond verschillende marktsegmenten. Hierbij worden technische, financiële, juridische en planologische disciplines gecombineerd om tot gebalanceerde en economische oplossingen te komen.

  Adresgegevens
  Kanaalweg 15-G, utrecht

  Website
  http://www.ecofys.nl/nl/expertisegebieden/duurzameenergietechnologieen/bio_energie.htm

  Toegevoegd door
  Ecofys


  Naar de volledige kaart

 • IUCN Nederlands Comité (IUCN NL)
  IUCN Nederlands Comité (IUCN NL)
  IUCN NL werkt aan pragmatische oplossing voor behoud en een verantwoord beheer van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen in internationaal perspectief. IUCN NL heeft expertise in het realiseren van duurzame biomassa productieketens

  Adresgegevens
  Plantage Middenlaan 2K, 1018 DD Amsterdam

  Website
  www.iucn.nl

  Toegevoegd door  Naar de volledige kaart

 • Productschap Tuinbouw
  Productschap Tuinbouw
  De ontwikkeling naar een biobased economy past binnen de duurzame ontwikkeling van de tuinbouw, biedt nieuwe economische kansen en geeft mogelijkheden voor een efficientere tuinbouwproductie. Het PT-bestuur heeft in 2010 besloten tot het verkennen van de mogelijkheden van de tuinbouw als afnemer en leverancier van biobased producten. Basis voor deze verkenning vormt het document ‘Toekomst Tuinbouw in de Biobased Economy’ en de daarin benoemde 5 speerpunten. 1. Afnemer van biobased verpakkingen, bloempotten, folie, gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, substraat 2. Producent van hoogwaardige complexe inhoudstoffen 3. Producent van algen voor inhoudsstoffen vis-en veevoer 4. Valorisatie plantaardig restmateriaal 5. Biomassa voor energie -voorziening glastuinbouw

  Adresgegevens
  Louis Pasteurlaan 6, Zoetermeer

  Website
  http://www.tuinbouw.nl/artikel/bio-based-economy

  Toegevoegd door
  Productschap-Tuinbouw


  Naar de volledige kaart

 • Toplif Biomass
  Toplif Biomass
  TOPLIF WOOD PELLETS specialises in supplying European wholesale customers with wood pellets & other biomass from Russia.

  Adresgegevens
  Van Eeghenlaan 25, Amsterdam

  Website
  www.toplif.com

  Toegevoegd door
  Martijn


  Naar de volledige kaart

 • Syntens Innovatiecentrum
  Syntens Innovatiecentrum
  Syntens Innovatiecentrum Syntens stimuleert ondernemingen zich duurzaam te vernieuwen en bevordert hiermee welvaart en welzijn in Nederland. Syntens maakt ondernemers bewust van de mogelijkheden die zij hebben om te innoveren en helpt ondernemers concreet om daarin stappen te zetten die leiden tot resultaat voor de onderneming. Het grote en persoonlijke netwerk van Syntens zoals kennispartners, ondernemers en brancheorganisaties strekt zich uit over de belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie en is regionaal beschikbaar en toegankelijk. Door nieuwe verbindingen binnen dit netwerk te leggen, bijvoorbeeld tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en kennisinstellingen, ontstaan innovaties die resulteren in nieuwe business. Zo dragen de activiteiten van Syntens Innovatiecentrum indirect bij aan een extra omzet bij het Nederlandse bedrijfsleven van enkele honderden miljoenen euro’s per jaar. Nieuwe verbinding, nieuwe business

  Adresgegevens
  Laan van ypenburg 90, Ypenburg

  Website
  http://www.syntens.nl

  Toegevoegd door
  xavierweenink


  Naar de volledige kaart